Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupiłem jakiś tydzień temu e36 320vanos m50. Zauważyłem, że wiatrak ten do chłodzenia wody w chłodnicy chodzi non stop , takze jak odpalam na zimnym silniku, od samego startu sie załącza. Silnik dogrzewa się do swojej temp. po przejechaniu dobrych paru kilometrów.Dodam że chłodnice ma nową, wstawiona 2 godziny przed tym jak odbierałem auto, o ile to może mieć jakieś znaczenie. Co może być nie tak, a może tak to ma właśnie być? Licze na pomoc.

Przepraszam jeśli powieliłem temat, szukałem sporo , nie znalazłem więc zakładam nowy.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Masz do wymiany Visco na wiatraku.Jeżeli na zimnym silniku podgazujesz i słyszysz wiatrak to znaczy że nie wysprzęgla go,może się zatarło. Ale druga opcja to zapowitrzony układ. Jak masz z nawiewem nie ma problemu z ciepłym powietrzem??
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
witam. ale kolega pyta czy powinien sie kręcic cały czas. i on się bedzie cały czas kręcił. tyko w zależności od temperatury będzie albo szybciej albo wolniej.
Opublikowano

Niema problemu z ciepłym powietrzem,

dokładnie chodzi mi o to czy to jest ok, że wiatrak od pierwszego odpalenia chodzi non stop aż do zgaszenia silnika? Myślałem że wiatrak włącza się tylko wtedy kiedy potrzebuje schłodzić wode...

Opublikowano
generalnie chodzi cały czas,ale łatworęka go zablokujesz,a jak się zagrzeje to bardziej ciasno chodzi i wtedy razem z obrotami zwiększa prędkość :mrgreen:
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
Niema problemu z ciepłym powietrzem,

dokładnie chodzi mi o to czy to jest ok, że wiatrak od pierwszego odpalenia chodzi non stop aż do zgaszenia silnika? Myślałem że wiatrak włącza się tylko wtedy kiedy potrzebuje schłodzić wode...

w ten sposób włączają się wiatraki elektryczne

a to jak widzisz siedzi na pompie wody i będzie się obracać po włączeniu silnika

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam , sorki że odświeżam stary już temat ale nie chciałem robić burdelu z nowym.A temat właściwie też dotyczy chłodzenia.

Przy kupnie wymieniłem w aucie chłodnice

http://www.ziernicki.pl/sklep/galerie/chlodnica-do-bmw-e-34-si_52.jpg

Taka jak w linku.

Czy może ktoś mnie oświecić gdzie tam jest jest minimum/maximum jakiś wskaźnik dla płynu chłodniczego??

Bo za Chiny niewiem a obserwuje już temperature od pewnego czasu , niby temp wody cały czas ok na środku.Od pewnego czasu miałem taką manie żeby po jeździe otworzyć maske i podotykać silnik, zwykle osłona silnika była ciepła i nic więcej , dzisiaj jak dotknąłem ten plastik to sie oparzyłem , nie mówiąc już o tym metalu gdzie jest vanos, strasznie gorąco.

Na domiar złego coś zaczęło dziś buczeć, słysze to jak siedze w środku , raczej nie jest to wydech , jak włączam zapłon już buczy , tak jakby pompa paliwa , potem jak odpale silnik i stoje w miejscu słysze to buczenie cały czas w środku auta , na zewnatrz nie.... Myślałem może wydech dziurawy ale nie wygląda na to myśle że coś padło od tej temperatury , a może coś padło poprostu tak od siebie

Niewiem już co jest grane , a nie chciałbym przez własną głupote typu za mało płynu w chłodnicy doprowadzić do jakiejś poważnej awarii więc jeżeli ktoś mógłby mi tutaj pomoc....

Dodam że żadne kontrolki od płynu nie wyświetlają mi sie że za mało , niby wszystko ok

HELP !

Pozdrowienia

Opublikowano
Wiem że to pytania laika z tym płynem ale niech ktoś podpowie do jakiego poziomu ma być płyn w tej chłodnicy bo nie widze u mnie minimum/maximum
Opublikowano
ma zilmnym silniku Wiatrak powinienes zatrzymac reka, ale na nagrzanym przy dodaniu gazu zrywa czapki z glow i lepiej rak nie wsadzac:P
http://img684.imageshack.us/img684/4426/c23a511dcaf4207f.jpg