Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

dzisiaj podczas jazdy (raczej nieprzepisowej co do prędkości :norty: :nienie: ), zauważyłem pewien niepokojący objaw (wcześniej go nie było)

mianowicie, mocno hamując przy dojeżdżaniu do skrzyżowania (z prędkości dosyć znacznej :twisted:), obroty silnika zamiast spadać, zaczęły rosnąć (do około 5k) i dopiero po chwili spadały normalnie

czym to może być spowodowane. prosiłbym o wskazówki i rady - nie sądzę, że to normalne zachowanie samochodu

z góry dzięki

poważanko :cool2:

Opublikowano
To rzeczywiście bardzo niepokojące zjawisko i powiązane z ...szerokością stopy.
Opublikowano

hmm, dzięki za sugestie (pomoc), ale sprawdziłem i raczej szerokość stopy nie ma z tym nic wspólnego :evil:

(chciałbym się merytorycznie dowiedzieć w czym tkwi problem, a nie zbierać głosy krytyki za sposób mojej jazdy)

napisałem że jeździłem agresywnie bo myślałem ze to pomoże w rozwiązaniu problemu (przy jeździe spokojnej i delikatnym hamowaniu objaw nie występuje)

mimo wszystko poważanko :cool2:

Opublikowano
O Bosche, człowieku chodziło mi o to że podczasz mocnego hamowania naciskasz mimowolnie pedal gazu bo masz za szeroką stopę. Zrób próbę naciskając centralnie pedal hamulca, a gwarantuję Ci że problem zniknie.
Opublikowano

jakub luz :D

na pewno nie dotknąłem pedału gazu podczas hamowania, dlatego ta sytuacja mnie zdziwiła i zapytałem na forum mądrzejszych ode mnie w sprawach mechaniczno-motoryzacyjnych

Opublikowano
Nie ma możliwości, żeby obroty wzrosly do 5k bez otwarcia przepustnicy. Jeśli sam nie nacisnąleś pedalu gazu to sprawdź sprężynę przepustnicy.