Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam klucz dynamometryczny w zakresie 42-210 Nm i chciałbym prawidłowo dokręcić głowicę m50 wiem że do tego jest potrzebny klucz o momencie 30 Nm i 2x kręcimy o 90st. jaki momentna moim kluczu będzie odpowiadał 30 Nm + 2x 90st?

Opublikowano
Znam takich co skrecaja i 110nm tylko na szpilkach a nie srubach :mrgreen: fabryka mowi ze 30 nm kadza srube potem nastepna kolejka obrot 90st i znowu kolejka 90st jest to wazne by glowice dokrecac etapami :twisted:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Witam

Posiadam klucz dynamometryczny w zakresie 42-210 Nm i chciałbym prawidłowo dokręcić głowicę m50 wiem że do tego jest potrzebny klucz o momencie 30 Nm i 2x kręcimy o 90st. jaki momentna moim kluczu będzie odpowiadał 30 Nm + 2x 90st?

moment z jakim masz wstępnie dokręcic wynosi 30Nm przerwa na papierosa i sztywnym kluczem dokręcasz śrubę o 90 stopni znowu robisz 30 minutową przerwę i dokręcasz o kolejne 90 stopni .Przydatny jest kątomierz klucza dynamometrycznego np ; http://www.nokaut.pl/oferta/jonnesway-katomierz-klucza-dynamometrycznego-1-2-z-magnesem.html