Skocz do zawartości

m47 burczenie pompy(?) przy otwarciu auta, normalne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż ostatnio zaobserwowałem, że przy otwarcie auta po dłuższym postoju (np. po nocy), zaczyna dobiegać burczenie spod maski, ale po niedługiej chwili ono ustaje. Dochodzi ono z okolicy tego:http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=64_0884&hg=64&fg=65 urządzenia. Jest tak tylko za pierwszym otwarciem auta. Jaki jest cel pracy tej pompki przed zapaleniem auta? Dodam jeszcze, że auto stoi w ciepłym garażu, wiec dogrzewanie silnika raczej się nie włącza. Posiadam to auto już ponad 2 lata, ale wydaje mi się, że wcześniej czegoś takiego nie było. Tu pojawia się moje pytanie czy to jest normalne? O czym to może świadczyć?

Przy okazji poruszę inny temat: Ostatnim czasem "bawiłem się" z katalizatorem, mniej więcej od tamtego momentu zauważyłem pewną zmianę. Od zakupu samochodu, ekonomizer na 4 biegu po wciśnięciu gazu wskazywał 18 teraz dochodzi do końca. Na 5 biegu jego wskazania tez wzrosły. Nie znalazłem nigdzie informacji jakie powinny być prawidłowe wskazania? Spalanie wzrosło z powodu lepszego przepływu w układzie wydechowym, czy tez ma coś z tym wspólnego owe burczenie, chyba że to w ogóle jeszcze coś innego :duh:

Nie znalazłem satysfakcjonujących mnie informacji poprzez szukajkę :roll: , ale jeśli gdzieś był poruszany taki wątek to będę wdzięczny za linka.

Opublikowano

To jest webasto - piecyk do dogrzewania silnika.

Powinien się załączać: albo z pilota ewentualnie "zegarka" (wersja pełnego ogrzewania postojowego z ogrzewaniem kabiny na postoju) lub automatycznie po odpaleniu silnika, jeśli temperatura powietrza jest poniżej +5'C (jeśli masz wersję dogrzewacza silnika).

Upewnij się czy dobrze lokalizujesz odgłosy, bo raczej nie powinno się tak dziać. Po zgaszeniu silnika to i owszem może jeszcze pracować - bo nie wyłacza się od razu, musi się odpowiednio przewietrzyć.

Pytanie mam do innych, czy może to być pompka paliwa, bo np. w golfie właśnie to pompka paliwa się załącza po otwarciu drzwi kierowcy, żeby podpompować paliwko zanim będzie kręcone rozrusznikiem. Jeżeli to o nią chodzi to nie powinna być słyszalna aż tak bardzo.

Opublikowano
W okolicy tego urządzenia raczej nie ma pompki paliwa, odgłosy pochodzą zapewne od pompki wody (element 11 na linku wyżej), ale będę musiał jeszcze się upewnić. Dodam jeszcze, że w moim aucie istnieje problem "znikającego" płynu chłodniczego (było już sprawdzonych kilka możliwości, ale problem nie jest zlokalizowany). Czy pompka może działać z powodu zapowietrzenia układu w tamtej okolicy?