Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Od jakiegoś czasu kiedy skręcam tylko w lewo np.na skrzyżowaniu przy przełączaniu z jedynki na dwujke włączy sie tryb awaryjny i zapali kontrolka musze wtedy stanąć odczekać chwilke odpalam i jest już dobrze co to może być??? Olej wymieniałem w skrzyni i te same zachowanie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1. Poszukaj tematu gdzie kolega mial tez skrzynie GM'a i wlal minimalnie zbyt duzo oleju. Gdy olej sie rozgrzal, rozszerzyl skrzynia przechodzila w tryb awaryjny. Poziom oleju (zakladam, ze wlales prawidlowy olej zalecany przez ASO) powinno sie mierzyc przy 50*C... I nie mowie, ze to jest ani latwe ani przyjemne. :twisted:

2. Priom ultimo: Co mowi komputerrr :!:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Może szwankuje czujnik ABS w lewy kole przednim, a może przy skręcaniu przewód gdzieś się luzuje, albo zwiera. Wychodzi błąd ABS-u. Skrzynia przechodzi w tryb awaryjny. A po postoju jest ok, więc błąd gaśnie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dlaczego szwankujacy ABS ma powodowac tryb awaryjny skrzyni? Skrzynia ma wlasne czujniki obrotow.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Tak jest na pewno z tylnym czujnikiem ABS w prawym kole. Odłącz go i zobacz jak wszytko zgłupieje.

Teraz przyszło mi do głowy. Czy masz typowe rozmiary opon? Ciśnienie dobre? Czytałem już na forum nie raz, przy nietypowych rozmiarach opon, źle przeliczonych skrzynia może źle działać i nawet wchodzić w tryb awaryjny.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zglupial mi kiedys tylny czujnik ABS i nie dzialal ABS, DSC, predkosciomierz bodajze nawet... Bylo wiele kontrolek, ale nie ASB.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Opony mam dobre koła 15" może faktycznie coś z ABS przewody miałem sprawdzane i wszystko ok.

Sprawdź jeszcze dokładnie ciśnienie w oponach. To też potrafi nieźle namieszać w ASB. Odsyłam do źródła - artykuł opisujący taki przypadek:

http://www.stando.pl/content/view/97/60/

Pzdr.