Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam e90 320d i od pewnego czasu coś się z nią dzieje. Pomóżcie bo nie wiem co to jest.

Objawy są takie: Rano wyjeżdżam z garażu, silnik jest zimy i jak dojeżdżam do pierwszego skrzyżowania to przy delikatnym hamowaniu słychać drżenie z okolic silnika. Puszczam hamulec drżenia nie ma. Na kole kierownicy nic nie czuję. Przejeżdżam przez próg zwalniający, zakołysze silnikiem i w chwili najazdu na próg jest jakieś chrobotnięcie. Zjeżdżam z progu drugi raz chrobotnie. Jak stawiam samochód na parkingu ze skręconymi kołami to też coś chrobocze, drży. Przy ruszaniu i jeździe na wprost jest wszystko OK. Po rozgrzaniu silnika słychać to chrobotanie znacznie mniej. Zauważyłem że jak najeżdżam wolno na jakiś próg, garb czy coś podobnego to wtedy słyszę opisany odgłos. Nawet jak auto zjeżdża ze stromej górki to słyszę to drżenie. Jakby coś z mocowaniem silnika może było bo w chwili hamowania silnik przesuwa się do przodu i o coś może opiera. Byłem u miejscowego mechanika. Oglądał poduszki silnika i wzrokowo ocenił że są w bdb stanie. Ale może się mylił albo jest jakaś inna przyczyna.

pozdrawiam Jarek

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, problem rozwiązany.

Wina lewej poduszki silnika. Po wyjęciu wyglądała na oko dobrze ale miała spory luz. Już ktoś pisał o podobnych przypadkach z drżeniem. Stawiam na wadę fabryczną tego modelu bo jak inaczej to nazwać, żeby w prawie nowym aucie siadały poduchy silnika...

Opublikowano

Wina lewej poduszki silnika. Po wyjęciu wyglądała na oko dobrze ale miała spory luz. Już ktoś pisał o podobnych przypadkach z drżeniem. Stawiam na wadę fabryczną tego modelu bo jak inaczej to nazwać, żeby w prawie nowym aucie siadały poduchy silnika...

Mam nadzieję, że wymieniłeś od razu 2 poduchy pod silnkiem? :roll:

Pzdr.

Opublikowano
Tak, wymieniłem dwie poduszki pod silnikiem. Teraz jest cichutko i nic nie drży. Bo już szlag mnie trafiał z tym drżeniem. Od razu ina jazda he he.
Opublikowano
Witam, Stawiam na wadę fabryczną tego modelu bo jak inaczej to nazwać, żeby w prawie nowym aucie siadały poduchy silnika...

jaka wada techniczna :?: :?: :duh: chcesz "zepsuc" poduchy w "nowce" z marca 2010 to zapodajesz 100km/h na ostrego spiacego policjanta i poduch nie ma :!: :!:nie wiesz jak jezdzil byly wlasciciel twojego auta, moze szanowal a moze nie....

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

Cześć,

Jaki jest koszt takich poduch (kupowałeś firmówki/zamienniki/używki)? Ile za montaż Ci wzięli, ile zajął i czy jest to robota dla dowolnego serwisu czy raczej dla wyżej rozwiniętej jednostki myślącej? :-).

Aha... No i który to element jest? http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=VU51&mospid=50501&btnr=22_0139&hg=22&fg=05 (bo chyba o tę sekcję auta chodzi, jeśli dobrze rozumiem, tak?).

Pytam bo dokładnie te same objawy mam u siebie - myślałem, że to zbieżność (na początku chrupot był tylko przy skręcie w lewo), a mój mechanik się upierał przy łożysku (ja łożysk tyle w życiu zajechałem, że rozpoznaję je od razu więc wiedziałem, że to nie to). No i znalazłem Twojego posta i bingo! :-)

Opublikowano
A dzisiaj rano poducha mi j***a do końca :(. Auto nawet jak stoi to się trzęsie, a podczas jazdy odgłos jakbym jechał na kapciu (takie "chlapanie/turkotanie" gumy). Przy zmianie biegów na steptronicu częstotliwość turkotu się zmienia wraz z obrotami więc na moje to na 99,9% właśnie te poduchy. Fajnie jakby ktoś się podzielił swoją wiedzą i uwagami na co zwrócić uwagę u mechanika, jakie poduchy wybrać (firma itd.). Będę wdzięczny.
Opublikowano
albo oryginał w ASO, nie jest drogi albo Corteco, z tego co wiem to jedyny zamiennik jaki jest wiec domyślam sie, ze to ta firma może robić na pierwszy montaż, choć pewności 100% nie mam.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Poduchy już kupiłem w ASO - po rabacie mi wyszło ok. 150zł sztuka. Normalnie ok. 170zł. Teraz trzeba jakiegoś magika znaleźć, który to wymieni. Najpierw jednak sam pod auto zlezę i zobaczę gdzie to to się ukrywa bo ni diabła na żadnych fotkach i schematach nie mogę tego znaleźć :(. Ma ktoś jakieś lepsze pojęcie o tym?