Skocz do zawartości

prosba o rade\swap?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nosze sie z zamiarem kupna E39. Problemem u mnie jest to ze mieszkam w Norwegii a niestety tutaj jesli chodzi o samochody, wybor jest dosc skromny. Przerejstrowywac auta i sciagac sie nie oplaca itd, to mnie nie interesuje.

Szukam szczegolnie 528 z rocznika ok 98. Niestety nie ma zbyt duzego wyboru tutaj z tego co bym chcial. A chodzi mi o manualna skrzynie. Jest kilka ciekawych ale na automacie... Wiec myslac troche wykabinowalem czy nie lepiej byloby kupic 520 w manualu, z ciekawym wyposarzeniem i mozliwie nie za duzym przebiegiem... i kupic silnik, skrzynie, kompa, dyfer itd i przerobic w Polsce.

Lepszym wyjsciem byloby znalezc 523, bo tam wystarczy zmienic kompa i silnik( z tego co wiem reszta ladnie pasuje) , ale z nimi tez jest roznie, a to duzo przejechane, cienkie wyposarzenie no i automaty...

i pytanko do was, jak uwazacie, czy lepiej kupic 520\523 i przerabiac czy zostac jednak przy szukaniu 528... ?

czy szukac 528 w automacie i przerobic na manuala?

pytanie szczegolnie do tych, ktorzy maja pojecie o swapie i kosztow takich zabaw.

8 000 starczylo by na przerobienie 520 na 528 z czesciami ?

czy wtedy lepiej wybrac przerobke 528 na manuala ( mysle ze 4000 by starczylo ze skrzynia)

moim zdaniem najlepiej byloby kupic 523, nawet w automacie, i zmienic silnik ze skrzynia i zestaw pedałów

:8)

Pozdrawiam

B M W
Opublikowano
Najlepiej to kupić 528 i nic nie przerabiać. Zarejestrować i ubezpieczyć w Polsce, a jeździć w Norwegii. Tak będzie najtaniej.
Opublikowano
Najlepiej to kupić 528 i nic nie przerabiać. Zarejestrować i ubezpieczyć w Polsce, a jeździć w Norwegii. Tak będzie najtaniej.

to by było najlepsze wyjscie ale słyszałem ze w norwegi autem zarejestrowanym np. w Polsce możesz jeździć max 1 rok (jestem ciekaw jak oni to sprawdzają)

mam znajomego co tam pracuje i takie cos mi opowiadał nie wiem czy to prawda ale on własnie po roku niestety musiał kupic u nich auto co nie jest wcale tanie bo ceny mają kosmiczne patrząc na nasz i zachodni rynek

nawet nie opłaca sie targac do nich auta kupionego w polsce bo rejestracja i podatki tez mają kosmiczne

Opublikowano

Raz na rok przyjeżdżasz do Polski na przegląd i odnowienie ubezpieczenia. Podróż masz gratis, bo różnica w cenie zwraca ci za paliwo, a przy okazji odwiedzisz rodzinę i znajomych. To jest kraj UE więc nie mogą Ci zabronić jeździć Twoim własnym samochodem.

Mój kuzyn mieszka w Holandii od prawie 10 lat, pracuje, spłaca tam kredyt hipoteczny, a auto ma zarejestrowane w Polsce (740i) bo to mu się dużo bardziej opłaca.

Opublikowano
  • Autor

Norwegia nie jest w unii europejskiej i nie jest to mozliwe.

A sprawdzic moga to w sposob taki iz kazdy wjazd do miasta jest monitorowany i trzeba oplacac, wykupuje sie abonament i zaklada chipa z ktorego odczytuja. a bez chipa kamera lapie tablice i dochodza :P 50 tys zlotych i koszty odcholowania pojazdu napewno przemawiaja by kupic auto tutaj.

wiem ze 528 gotowe takie jak trzeba jest najlatwiej kupic, ale jesli nie ma wyboru ? albo doplacac ok 15 tys wiecej by znalezc sredniego manuala mi sie nie podoba...

B M W
Opublikowano

A byłem przekonany, że tylko Szwajcaria jest taką wyspą. Człowiek się uczy całe życie.

No to, jednym słowem, pupa blada.

Opublikowano
  • Autor
Może ktoś doradzić w tej sprawie :?: :?:
B M W