Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie

Po raz pierwszy dzis bmw nie odpalilo :duh: uczucie tragedia ... :cry2:

Auto zostawilem na jakies 20 min po powrocie naciskam guzik start rozrusznik kreci okolo 0.3 sekundy i nagle przestaje :(

Ponowna proba znow to samo... :cry2: auto nie chce odpalic :duh:

Pierwsza mysl akumulator sie skonczyl bo tak to wygladalo, wiec poprosilem kolegow popchali mnie i prosto do warsztatu aby sprawdzic miernikiem i potwierdzic przypuszczenia.Po sprawdzeniu niestety lub na szczescie akumulator wporzadku :)

Dojechalem jakos do domu i telefon do AA aby przyjechali i sprawdzili co jest grane ...

Po przyjezdzie mechanika z AA i analizie - aku ok,polaczenie na kablach wporzadku.

Comp nie pokazuje nic wszytsko jakby bylo sikalafon ...

Czy ktos mial juz takie doswiadczenia?Co to moze byc?

Jakis problem z Start/Stop guzikiem (tak przypuszcza mechanik z AA)?a moze rozrusznik?

Z gory dziekuje za wszystkie konstruktywne odpowiedzi

Pzdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli bez wciśnięcia sprzęgła (o ile nie automat :-) ) naciskasz Start/Stop i włączają ci się kontrolki (zapłon) to może to być rozrusznik - a raczej jego szczotki. Jeżeli się nie włączają to zacząłbym sprawdzanie od przycisku. Ten guzik nie ma innej funkcji - działa na zasadzie przycisku jak w dzwonku do domu :-)

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

Auto posiada manualna skrzynie biegow.

Wszytskie kontrolki wlaczaja sie normalnie, po przycisnieciu start rozrusznik kreci bardzo krotko i przestaje.

Juz mi brak pomyslow... :mad2:

Opublikowano
jedz do dobrego elektronika - zaznaczam DOBREGO a nie pierwszego lepszego
Opublikowano

Panowie,

Auto w bmw przez tydzien, bardzo zadka awaria jednostki CAS (tam gdzie sie wklada kluczyk - nie wysyla jakiegos sygnalu do przycisku start/stop) - rachunek 800f :duh: :mad2: .

Pzdr i dziekuje za wszytskie konstruktywne podowiedzi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
CAS to jest moduł a nie tam gdzie się wkłada kluczyk. Wymienili to czy tylko wykasowali błędy ??
Krzysztof
Opublikowano

Niestety tego bledu nie pokaze zaden computer ktory mozna podlaczyc pod to auto... :mad2:

Wiec identyfikacja co tak naprawde powoduje problem tylko manualna sprawdzajac wszystko po kolei... :mad2:

A jest tego sporo :duh: Jak widac im wiecej elektroniki tym wieksze ryzyko ze cos sie popsuje...

Wniosek trzeba sie przezucic na rower i to taki bez przezutek :norty:

CAS UNIT zostal wymieniony oraz zrobiony update...

Pzdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak nie pokazł błedu komputer to na jakiej podstwie wymienili CAS ?? Idzie sprawdzić całą elektronike w tym modelu, wiem co piszę, tylko kwestia odpowiedniego softu i umiejętności osoby go obsługującej. Ty chyba mieszkasz w UK, tak ?? a tam raczej nikt nie ma dobrej opinii o "fachowcach" z serwisów ....
Krzysztof
Opublikowano

Jak nie pokazł błedu komputer to na jakiej podstwie wymienili CAS ??

Idzie sprawdzić całą elektronike w tym modelu, wiem co piszę, tylko kwestia odpowiedniego softu i umiejętności osoby go obsługującej.

Uwazasz ze bmw w uk nie ma softu lub odpowiednich kwalifikacji? :duh:

Na takiej podstawie ze sprawdzali manualnie wszytsko co komp nie jest w stanie pokazac lub jesli pokazuje jakis blad np.volatge 50 jak w tym przypadku to dokladnie nie wiesz gdzie ten blad wystepuje moze byc jakis kabelek zardzewialy lub przebicie itp.Trzeba wiec rozebrac troche i sprawdzic kable ktore np ida z akumulatora do ecu jak rowniez inne rzeczy a to wszytsko zajmuje czas...

Wniosek jest taki ze pokaze ci blad ale nie za kazdym razem dokladnie wiesz co go powoduje...

Jak wiadomo czas to pieniadz i nikt za darmo nie bedzie siedzial nad autem...

Godzina pracy w bmw to ponad 100f z vatem... :mad2:

Tez mi sie wydawalo ze troche duzo ale dzwoniac do innych salonow bmw w uk i pytajac o ten problem mowili mi ze identyfikacja moze potrwac tyle czasu...

Rowniez na forum bmwland.co.uk rozmawialem z ludzmi i pisali rowniez ze tyle zaplacili za ten problem wiec pradopodobnie jesli kilka osob potwierdza, ze ten problem jest czasochlonny do znalezienia bo przyczyn moze byc duzo to logicznie myslac cos w tym musi byc.Nie sadzisz?

Ty chyba mieszkasz w UK, tak ?? a tam raczej nikt nie ma dobrej opinii o "fachowcach" z serwisów ....

2 lata temu potzrebowalem kluczyk do e46 w bmw polska bydgoszcz powiedzieli mi 1000zl plus vat,2tyg czekania i 200zl za zaprogramowanie jak wrocilem do uk to kupilem w bmw edinburgh ten kluczyk za 105f z vatem,czekalem 2 dni a programowanie za darmo takze nie moge sie z Toba zgodzic.

Jesli ktos mial ten sam problem prosze niech napisze jakie koszty byly identyfikacji problemu oraz wymiany CAS i jego update ?

ps.auto jest na gwarancji wiec ja z wlasnej kieszeni zaplacilem tylko za znalezienie problemu czyli okolo 30% tego rachunku, reszte czyli koszty CAS, update oraz jego wymiana byla objeta gwarancja...

Pzdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hmm... skoro auto na gwarancji to dlaczego w ogóle płaciłeś?

pozdrawiam

Paweł

• 2 lata później...
Opublikowano
a to ciekawa ta gwarancja
  • 1 rok później...
Opublikowano
Witam . Odgrzebie trochę bo niestety wraz z wskoczeniem 200tys km na zegarach pojawił się problem taki jak wyżej;/ auto zaczyna kręcić i przestaje w połowie . Problem jest identyczny jak np w połowie odpalania puszczę sprzęgło. Problem ogólnie w ciągu ostatniego miesiąca wystąpił 2 razy ale dzisiaj na stacji dopiero za 3 razem odpaliła normalnie .Z rozrusznikiem już raz mialem problem , zawieszał sie i nie chciał sie wyłaczyć , szybko znajomy coś go przeczyścił i problem już nie wystąpił do chwili obecnej( 50 tys km ) Dodam jeszcze że w ciągu ostatniego miesiąca mam problem z kontrolka podnośnika i wykrzyknikiem na czerwona . Raz została inspekcja skasowana ale pozniej po 2 tys km znowu się zapaliła. ( klocki jeszcze na wiele starczą) . Od czego zacząć ? Bo jakoś nie widzi mi sie wymieniać CAS . Pozdrawiam Wiktor