Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, rodzą się dylematy. Czy lepiej kupić automat czy manual, a może E70 gdzie problemy ze skrzynią są praktycznie nie odnotowywane.

Czy jest jakieś rozwiązanie na skrzynię w E53? Jak już wspominałem, przymierzam się do zakupu E53 z 2006roku i mam dylemat - bo oczywiście problem z automatem. Samochód jest z programu BMW PS i zastanawiam się jak jeździć by jeżdżąc dbać o skrzynię? Czy i tak pomimo starań, ostrożnej jazdy i częstrzej wymianie oleju skrzynia i tak nie padnie.

Czy nie dołożyć i kupić do E70?

Macie jakieś wskazówki co do skrzyni w automacie?

Trzy największe litery w całym uniwersum: B M W
Opublikowano (edytowane)

hmmm... :think:

słyszałem że po lifcie... jest już inna skrzynia... i że nie ma z nią aż takich problemów co z tą z przed liftu... :oops:

przed liftem jest... A5S390R... 5-cio biegowa... GM...

a po lifcie jest... GA6HP26Z... 6-cio biegowa... ZF...

pozdrawiam

cosmo

Edytowane przez cosmo
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Miałem ostatnio dwa automatu w E39 530d oraz E530 3.0d.

Wymieniałem olej ale nie na lepszy czy gorszy tylko taki jakim zalała go fabryka i jak dotąd żadnych problemów a wiem bo mam kontakt z następnymi właścicielami.E39 dociąga do 400tys. a E53 ponad 200tys.

Opublikowano
I do tego trzeba oczywiście pamiętać o odpowiednim traktowaniu takiej skrzyni i będzie szansa że tak szybko się nie posypie.
Opublikowano

Jeśli Cię stać na E70 to lepiej dorzuć trochę kasy i kup nowy model. E53 jeszcze Ci się nie znudził w środku ? :)

Mi E53 się podoba, ale po roku mam już ochotę na jakąś zmianę.

A co do skrzyni ... jak nie skrzynia to inna rzecz Ci padnie która jest droga w naprawie, tak więc przestań się zamartwiać tą skrzynią :) Kup tym czym będzie Ci się lepiej jeździć X5 :cool2:

Opublikowano
Środek w E53 jeszcze mi się nie znudził :)) Nadal mi się podoba. Jadę w środę zobaczyć tego X-a i okaże się co to jest za samochód.
Trzy największe litery w całym uniwersum: B M W
Opublikowano
Oglądałem dziś nowego X-a w salonie ... trochę się zawiodłem, .. niby fajnie gdzieniegdzie wykończony bo nie widać śrubek, ale kilka plastików aż boli :( Wieczorem znów będę w salonie to jeszcze pewnie coś wypatrzę :(