Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc,

Potrzebuje opinii, porady może ktoś z was już pracował nad takim projektem itd.

a mianowicie jaki silnik zamontować do bmw e21 mysle nad m62, s50 lub prościej m50, m52.

wszelka pomoc i wypowiedz w tym temacie mile widziana.

pozdrawiam,

Maciek

email: [email protected]

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Podpinam się pod temat: jaki swap silnika jest najmniej czaso- i pracochłonny, koszta zakupu i przeróbek.
Opublikowano

Witam

Najwięcej pracy będzie wymagało wsadzenie V8 M62 do baby-shark. Silnik to klocek wraz ze skrzynią i zapewne będzie wymagał cięcia i spawania grodzi i tunelu... Największym szatanem będzie E21 z S50 - ten silnik to bajka, ale sam motor kosztuje ogromną kasę. M52B28 (lub B25) da wam świetne osiągi w tej lekkiej budzie, sam jest lekki i łatwo kupić taki silnik z anglika 728iA. A jeśli auto ma służyć do ścigania i często eksplorować górny zakres obrotów, to wtedy rozsądniejsze wydaje się założenie M50B25 - prawdziwy nieśmiertelnik.

To tyle o silnikach. Włożenie ich do E21 to inna bajka. Most z 323i powinien poradzić sobie z M50 i M52, ale do S50 to trzebaby już kombinować jakiś inny most, bo ten silnik rozrywa wszystko :twisted: Skrócenie i wyważenie wału, skrzynia biegów (najtańsza część konstrukcji), elektryka i można jeździć. Ważne jest, żeby buda, w którą będzie się swapowało motor była idealna lub ideałowi bliska, bo baby-shark lubi rdzewieć na potęgę...

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

znacie kogos kto wsadzal m60,m62 lub s50 do e21? mam pare pytan, bo mam pomysl na to:).

dzieki i pzdr.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
Z tego co wiem bez najmniejszych przeróbek (nie znam oznaczenia silnika dokladnie) wchodzi silnik w rzędowej 6 max 3,5l Jak wsadzisz takie coś to bedziesz latać strasznie. Ale problem polega na jednej rzeczy... Gdy wsadzisz taki silnik, to moment obrotowy jest tak duzy ze w zimie autem nie mozna generlanie kąpletnie jezdzić... Wiem bo widzialem na wlasne oczy. Dla mnie robienie jakiś swapów do takiego modelu bmw jest ogolnie bez sensu... to sa stare auta, ktore trzeba szanowac i najlepiej poprostu o nie dbac i mic na niedzielne wypady do kościoła. Moim skromnym zdaniem jesli chcesz poszalec itd to kup sobie zgniłe e30 (jest tego pełno). Marne pieniadze, a jak rozwalisz to nie bedzie szkoda...