Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktos juz z Szanownych forumowiczow spotkal sie z czyms takim....?

Samochod to 530d ,99 sedan , manual- przy jezdzie z predkoscia slimacza,ok 20-30 km/h po sliskiej nawierzchni samochodem rzuca lewo prawo, ma sie wrazenie ,ze zaraz tak zarzuci,ze tyl wyprzedzi przod ale na szczescie do tego nie dochodzi.Naj bardziej odczuwalne to zjawisko jest przy najezdzaniu na sliski asfalt- tak, jakby juz przy stycznosci przednimi kolami autko odbijalo w lewo.

NIe robilem geometrii , zbieznosci poniewaz przy suchej nawierzchni samochod idzie prosto ,nie trzeba kierownice trzymac nawet przy hamowaniu,nie kosi bierznikow w oponach etc,etc.Dodam tylko ,co " moze " miec wplyw,ze czasem samochod mam przechylony na prawa strone.Dzieki za uwage...

Rafał

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przyglądałeś się oponom? Mam na myśli nie tylko stan, a również rocznik i producenta.
Opublikowano
co " moze " miec wplyw,ze czasem samochod mam przechylony na prawa strone.

Heh, ten problem ma co drugi użytkownik, mógłbym zaryzykować stwierdzenie, że kazdy, tylko go nie dostrzegają ;)

Zaczałbym od sprawdzenia w kolejności:

- opony

- tuleje pływajace tylne i przednie, wahacze dolne przednie

- zbieżność, geometria.

Opublikowano
jaki masz profil opon?:) u mnie odkad mam zimowki na profilu 65 (nowe, Barum Polaris 2) objawy mam podobne, ale jakos specjalnie przeszkadzajace to to nie jest:) dla testu przelozylem na pare dni na letnie i problemu nie ma:) zawieszenie mam sprawne 100%:)

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano
moje oponki to 65 na 225 -zimowki,chyba z przed 7 lat:) moze nie jest to przeszkadzajace,ale nie zaciekawie sie jezdzi z mysla czy jak wiade na cos sliskiego to zrobie tzw oberka 360 stopni...czy i jak betka zawija sie na latarni...czas sprawdzic tuleje, wahacze no i nowe oponki...a czy ktos moze mi napisac tak po krotce za co odpowiadaja tuleje plyw????