Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam małe pytanko, czy do e39 530d z 2003r. podejdą koła o rozmiarze 245x50x18", i nie chodzi mi o kwestię estetyczną lecz tylko i wyłącznie techniczną tzn. czy będą się obcierać? Nadmieniam iż zawiech jest oryginalny. Chodzi mi o koła 18" z w miarę wysokim profilem opony.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oryginalne zwykle, czy oryginalne M? Kolega chyba zbyt duze przyspieszenie ma, ze kola powieksza.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Zwykłe standardowe e39 nie M. Myślałem o takiej konfiguracji gdyż podobają mi się koła 18" ale niekoniecznie na niskim profilu, biorąc pod uwagę stan naszych dróg nie ma się co rzucać na niski profil. Jeśli chodzi o przyspieszenie to nie kupiłem tego samochódu do bicia rekordów, kupiłem go gdyż podobał mi się od dawna i w końcu udało mi się zrealizować marzenie. Preferuję raczej spokojny styl jazdy niż wściekłe wdeptywanie pedału gazu podczas ruszania spod świateł, w obawie że ktoś ma 0,2 sek lepsze przyspieszenie. Samochód na co dzień użytkuję jako środek transportu do pracy i do podróżowania z rodziną. Jeśli chodzi o kwestię wyglądu mojego samochodu, to dla mnie najważniejsze jest żeby jego wygląd satysfakcjonował mnie, wiadomo każdy ma swój gust. Zwróciłem sie do Was szanowni forumowicze z powyższym zapytaniem gdyż liczyłem że ktoś też może myślał o takiej konfiguracji. Jeśli założenie kół w takim rozmiarze nie jest mozliwe to po prostu założę koła 17"
Opublikowano
Myślałem o takiej konfiguracji gdyż podobają mi się koła 18" ale niekoniecznie na niskim profilu

Jak nie chcesz niskiego profilu, to rezygnujesz z duzej srednicy felgi. Kola chciales powiekszac?

Opublikowano
Widziałem takie zestawienie w e38 z ładnymi eleganckimi obręczami i wyglądało dość poczciwie, liczyłem że taki rozmiar podejdzie do e39, ale wiadomo te samochody mają trochę inny charakter. Znalazłem w necie ofertę sprzedaży oryginalnych obręczy BMW właśnie z takim rozmiarem opon, ale z braku fizycznej możliwości przymiarki mam dylemat aby nie wtopić kasy w coś zupełnie nie przydatnego. W/w koła prawdopodobnie też pochodzą e38. A na pytanie sprzedawca wiadomo odpowie to co bym chciał usłyszeć: "tak oczywiście że pasują", dlatego pytam na forum być może ktoś przerabiał podobny temat?
Opublikowano
Widziałem takie zestawienie w e38 z ładnymi eleganckimi obręczami i wyglądało dość poczciwie, liczyłem że taki rozmiar podejdzie do e39, ale wiadomo te samochody mają trochę inny charakter. Znalazłem w necie ofertę sprzedaży oryginalnych obręczy BMW właśnie z takim rozmiarem opon, ale z braku fizycznej możliwości przymiarki mam dylemat aby nie wtopić kasy w coś zupełnie nie przydatnego. W/w koła prawdopodobnie też pochodzą e38. A na pytanie sprzedawca wiadomo odpowie to co bym chciał usłyszeć: "tak oczywiście że pasują", dlatego pytam na forum być może ktoś przerabiał podobny temat?

nie mozna zmieniac srednicy kola, bo przeklamuje predkosciomierz wtedy, a i sterownik ABS moze glupiec

18 cali mozna wkladac ale profil musi byc dobrany tak, zeby srednica kola sie nie zmienila. W sieci jest pelno kalkulatorow zamiennikow opon, policz sobie dla wybranej szerokosci opony jaki musi miec ona profil przy 18 calach i taki wkladaj. 245/50/18 na pewno bedzie za wysoka, wiec nie jest dobra

Opublikowano
Czyli po prostu nie pasują? Dziekuję za pomoc w podjęciu decyzji. I przy okazji mam pytanko o koła z e60, a mianowicie już wiem że jest inna średnica otworu na piastę, czy może ktoś się orientuje czy można to przetoczyć i jeśli tak to może wiecie gdzie to można zrobić w okolicach Częstochowy? I jeszcze jedno przy okazji, Jakie jest prawidłowe et w e39?