Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam bmw 328 z99roku przejechane ma 180tys przy zimnym starcie faluja obroty w dol >1k kiedy sie rozgrzeje jest ok czy to wina vanosa ? O-ringi?

ile ewentualnie kosztuje naprawa orientacyjnie?

pozdro

Opublikowano

przyczyn moze byc wiele, podłącz się pod kompa,

mogą to byc swiece, cewki, pompa paliwa, ktorys wtrysk moze lać, ogolnie uklad zaplonowo-wtryskowy do sprawdzenia.

pozdr.

Opublikowano

Obstawiam na Vanosy.Robiłem w ubiegłym tygodniu takie e46 2,8.Wymieniłem oringi na obydwu Vanosach i wykasowałem luzy na

łożyskach i chodzi elegancko.Przed naprawą też falował na obrotach dopóki się nie rozgrzał.

Diagnoza prosta.Jak silnik zimny to zdejmij wtyczkę od zaworu dopływu oleju na vanosie wałka ssącego i uruchom silnik.

Jeśli to wina vanosa to po tej operacji silnik nie powinien falować.

Opublikowano
Obstawiam na Vanosy.Robiłem w ubiegłym tygodniu takie e46 2,8.Wymieniłem oringi na obydwu Vanosach i wykasowałem luzy na

łożyskach i chodzi elegancko.Przed naprawą też falował na obrotach dopóki się nie rozgrzał.

Diagnoza prosta.Jak silnik zimny to zdejmij wtyczkę od zaworu dopływu oleju na vanosie wałka ssącego i uruchom silnik.

Jeśli to wina vanosa to po tej operacji silnik nie powinien falować.

u mnie też występuje czasem falowanie po odpaleniu obstawiam że to może być krokowiec lub ten vanos też biorę pod uwagę, był temat z instrukcją jak wymienic te oringi, ale nie mogę go znalezć może ktoś ma linka do tematu i mógłby go tu wrzucić?

Opublikowano
Ogólnie stawidło obrotowe powinno luźno chodzić w całym zakresie.Jak jest wyjęty to z tego co pamiętam jest mała szczelina.Ale to nie ma większego znaczenia.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
mam cały zestaw do kasowania luzów i oringi na tłoki vanosa jak ktoś jest zainteresowany to na priv