Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wczoraj miałem dziwny przypadek. Przejechałem około 150km, potem zostawiłem samochód na 40min na parkingu. Wracam do samochodu i nie mogę wrzucić żadnego biegu, z trudem udawało mi się wrzucać tylko 2 i 3 bieg, ale też tylko na postoju, bo w trakcie jazdy nie dawało się zmieniać biegów. Przejechałem tak na kolejny parking i zostawiłem samochód na 30 min, zostawiłem go na luzie. Po 30 minutach zanim wsiadłem do samochodu pobujałem go trochę wieszając się na tylnych amorach. Wsiadam do samochodu i mam wszystkie biegi, bez problemu, dojechałem około 25km do domu - nie wiem jak będzie dzisiaj. Dodam tylko, że mam nowe kompletne sprzęgło z dwumasem, na którym zrobiłem może z 1500km, więc raczej to wykluczam. Miał ktoś podobny przypadek? Może jakieś sugestie, nie chciałbym, żeby okazało się, że skrzynia pada.

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano
Jeśli sprzęgło i dwumasa jest nowa to przyjrzałbym się w pierwszej kolejności takim podzespołom jak wysprzęglik i pompka sprzęgła. Co do wysprzęglika to nie wiem jak go sprawdzić. Co do pompki - zajrzyj pod kierownicę, czy nie masz wycieków z pompki (plamy na dywanikach, mokre ramie pedału sprzęgła). Jeśli masz wycieki z tego to być może przez to wariuje wrzucanie biegów :?: