Skocz do zawartości

Wyciek paliwa 525TDS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam zwracam sie do was z prosba o pomoc mianowicie poczulem ostatnio w aucie na postoju przy zapalonym silniku zapach ropy gdy podnioslem maske zauwazylem ze kapie lekko przy pompie dokladnie nie zlokalizowalem wycieku a gdy odjechalem samochodem i wyszedlem zobaczyc czy jest jakas plamka pod okazalo sie ze jest i to duza okolo 20 cm srednicy przez 10 min postoju auta. Wie ktos cos na ten temat jak to naprawic i jakie sa mnie wiecej koszty????
Opublikowano
Moze ciec z wielu miejsc a mianowicie z wezyka przelewowego z pompy lub z pod nastawnika pompy wtryskowej i wezyka zasilajacego.Jak zapala z rana :?:
Opublikowano
  • Autor
Ogolnie dobrze odpala ale czasami sie krztusi strasznie zanim odpali;/
Opublikowano

Jesli masz taką morzliwosc to sciagnij górną pokrywe jest przykrecana na 4 srubki na imbusa rozmiar 5.pod pokrywa są wtryski zobacz werzyki gumowe czy są dobre te kture idą od wtrysku do wtrysku.Możliwe ze włwsnie tam ci cieknie

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
Dzieki bardzo sprawdze to w miare mozliwosci jak najszybciej i dam znac czy to bylo to...
Opublikowano
  • Autor
Zlokalizowalem wyciek ale niewiem jak nazwac ta czesc mysle ze to nastawnik wyglada mniewiecej w kwadracie przy pompie tak jakby klapka :P A i jeszcze jedno zauwazylem pecherzyki powietrza w werzyku odchodzacym od filtra paliwa ktos wie co jest tego przyczyna?????
Opublikowano

Witam

Tak jak pisałes cieknie z pod nastawnika .Pod nastawnikiem są dwie gumowe uszczelki jedna pod pokrywką nastawnika przykrywa ona czesc elektroniczną druga zaś niżej przy gładzi stykowej z pompą wtryskową.Można zmienic to samemu ale musisz zdemontowac kolektor ssacy jest on przykrecony na 12 nakretek i dwie podpory znajdujace przy filtrze oleju.Jest z tym troche zabawy i jesli tego nigdy nie robiłes możesz miec problemy ,trudo jest trafic nastawnikiem na wałek w pompie.

Radził bym podjechac do pompiarza bo z reguły bywa tak że jak cieknie z pod nastawnika to zacznie nie długo ciec zpod rozdzielacza i z innych czesci pompy wtryskowej .

Oczywiscie mozesz spróbowac zrobic to w własnym zakresie chodzi mi o uszczelki pod nastawnikiem koledzy napewno doradzom jak to zrobic krok po kroku.POZDRAWIAM

Opublikowano
  • Autor

Dzieki wielkie

Wiesz jednak polece do mechanika bo dla mnie to zielony temat i nie chce czegos zepsuc:///

A co do tych pecherzy wiesz co to moze byc czyzby cos z filtrem paliwa?????

Opublikowano

Moze ale nie musi.Mechanik spewnoscia sobie poradzi z tą usterka tylko radził bym ci od razu uszczelni całą pompe wtryskową.

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
A teraz to juz dopiero kaszana nie wiadomo skad zaczela gasnac ujade z 2km po pierwszym odpaleniu i gasnie wprawdzie nie zawsze ale zdaza sie jej dzis akurat zrobila to 2 razy i pozniej bylo normalnie. Trace sily powoli a nie mam za bardzo czasu na to zeby ja odstawic do mechanika;/ Co moze byc przyczyna?????? dodam w werzykach pecherze z pompy leci jak lecialo.
Opublikowano
Przy pierwszym odpaleniu z rana reaguje na dodanie gazu :?: Trudno dokładnie powiedziec gdzie pobiera powietrze.Pompka elektryczna w zbiorniku pracuje. :?:
Opublikowano
  • Autor
Reaguje reaguje ale wiesz dzis pojechalem do pracy i z pracy i przez 40min jazdy nic sie nie dzialo tzn nie gasl ale rano jak wstalem odpalilem go na 10-15 min pochodzil na wolnych i przy wyjezdzaniu z pracy zrobilem tak samo i jest ok . A pompka nie wiem a jak to sprawdzic??????
Opublikowano

Pompka znajduje sie pod tylnia kanapą a pod kanapą zobaczysz metalową czarną pokrywke pod nia znajduje sie pompka w zbiorniku.Po przekreceniu kluczyka na zapłon powinna chodzic pompka powinienes ją słyszec .A jesli nie to sciągnij weżyk przy filtrze i przekrec kluczyk na zapłon powinna leciec z niego ropa.

pozdro

Opublikowano
  • Autor

Boze zakrecone i zima jest a ja nie mam garazu ocieplanego:]]]] Jutro jedzie do lekarza wiec napisze co bylo.

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

A wiec robie podsumowanie mojego postu i tego co w nim zawarlem. Problem rozwiazany a przyczyna byla mianowicie taka pompka w zbiorniku tak jak mowil kolega za co dziekuje serdecznie filtr paliwa, wezyk od przelewu no i uszczelka pod nastawnikiem koszt wymiany 706 zl ale w cenie robocizna zalezy od mechanika moj wziol 250zl poniewaz zeby wymienic sama mala uszczeleczke pod nastawnikiem trzeba zdjac kolektor ssacy a to nie malo roboty no i podlaczenie pod komputer 50zl. Takze jak bedziecie mieli objawy podobne do moich to macie rozwiazanie no i zblizony kosztorys.

pozdrawiam.

Opublikowano

Najdrozsza z tego całego bajzlu to była pompka :?: Ile dałes jesli mozna zapytac :?:

Pozdro

Opublikowano
Nie wiem czy byłeś przy zdejmowaniu kolektora ale jak mi wymieniali nastawnik to zdjęcie to jakieś 15-20 min. podobnie założenie. Gość, który to robił miał o tym pojęcie ale jeśli robiłeś to u mechanika to on też powinien mieć. Więc jeśli zapłaciłeś 700 zł za wymianę uszczelki to nie jest to mało. Ja za wymianę nastawnika na regenerowany zapłaciłem 800zl łącznie z robocizną i ustawieniem, nie pomogło niestety wieć dorzuciłem 500zl i wstawili nowy, w sumie wyniosło mnie to 1300zł ale mam nowy nastawnik.
Opublikowano
Kolego WERT kolega 525 tds napisał ze zapłacił 706 za pompke i uszczelki a robocizna w cenie.Jak dla mnie cena zadowalajaca.
Opublikowano
  • Autor

Moze dla jasnosci podam caly kosztorys:]]]

Pompka - 310zl

Filtr -60zl

Przewod przel. - 6zl

Robocizna - 280zl (tu sie pomylilem bo napisalem 250zl)

Podlaczenie pod kom. - 50zl

W moim przypadku pomoglo i jest ok mialem tez male problemy z odpalaniem na Cieplym pozniej w sumie to tez na zimnym ale widac ze przyczyna byla pompka w zbiorniku.

Pozdr.

Opublikowano
  • Autor
A i uszczelka ale tego chyba zapomnieli wliczyc w koszty poniewaz jest zrobiona na 100% no chyba ze w koszt robocizny wliczyli
Opublikowano
Pompke kupiłes reazem z pływakiem czy osobno bo cena wprowadza troche w zakłopotanie. :shock: :?: :cool2:
Opublikowano
  • Autor
Przykro mi ale nie odpowiem Ci na to pytanie bo sam nie wiem poniewaz odstawilem w sobote a w pon odbieralem i wiesz robili tak jakby za moimi plecami ale chyba bez bo wtedy bylo by drozej czyz nie??????