Skocz do zawartości

E83 wymiana tylnych lamp w wersji sprzed liftu na po lifcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie czy ktoś z Was robił taką wymianę?

Mam lampy ale serwis stwierdził że nowe lampy nie pasują do wersji sprzed liftu.

Proszę o pomoc.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

HEJ HEJ

UDAŁO SIĘ WYMIENIĆ TE LAMPY BO TEZ BYM CHĘTNIE ZAŁOŻYŁ

PROSZE O ODPOWIEDZ

CZY WSZYSTKO PASUJE

CZY TRZEBA ZMIENIAC KOSTKI itp

POZDRAWIAM

Edytowane przez DAMIAN K
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Czesc ja mam wymienione takie lampy ale wyskakuje mi kontrokla przepalonej lampki ktos to widocznie spartaczyl, i nie wiem czy przyczyna tego tez nie bedzie to ze jak zamykam samochod i otwieram nie swieca sie kierunki.
  • 2 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

No więc jestem w trakcie wymiany.

O ile te do błotników pasują bez problemów (przepięcie 4 kabli) to te w klape stanowią większe wyzwanie.

Poza brakiem swiatła pozycyjnego w wiązkach idących do lamp (trzeba dołączać się w instalację oświetlenia tablicy rejestracyjnej) jest większy kłopot - nowe lampy nie pasują w wycięcia klapy przedliftowej.

Rozwiązanie - wymiana klapy na poliftową lub nozyce do blachy w ręce.

Potem oczywiście kodowanie. Bez niego żarówka stopu świeci jako pozycja - razem z ledami; poza tym kontrolka w zegarach informuje o przepalonej żarówce.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Rewelacyjna wiadomość bo nie mogę już patrzeć na swoje stare lampy a klapa "w używce" kosztuje grosze a przy odrobinie szczęścia kupi się w kolorze.

Można wiedzieć gdzie to robiłeś?

Opublikowano

Robiłem to sam, pod domem, w Sulejówku. Trwało dobre pól dnia

Wtyczki dostałem gratis na szrocie - z rozbitej lampy. Miernik w łapę - i polutowałem. Jedynie kodowanie musiałem robić u zaprzyjażnionego elekrotonika.

P.S. Przy kupnie lamp szukaj kompletnych - z oprawkami żarówek (trudno je dostać w używkach).

Opublikowano

a możesz podpowiedzieć czy ncs da rade przekodowac lampy plus ewentualnie co? jak? poustawiać :)

z góry dzieki za odpowiedź

• Zarejestrowani
Opublikowano
a możesz podpowiedzieć czy ncs da rade przekodowac lampy plus ewentualnie co? jak? poustawiać :)

z góry dzieki za odpowiedź

Da rade, z tym że musisz ogarniać zmiany VO i późniejsze przeprogramowanie

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano
No i wiadomo do kogo pisać w tym temacie :cool2: Swoją drogą to się też chyba zainteresuję tymi lampami :D
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

zaprogramowałem sobie drl to myśle i z tym podołam :)

z tego co wyczytałem trzeba zmienić postojowe ze stopem ??

Czekam jeszcze na jedna lampę w klapę i będę pewnie działał w tym temacie w poniedziałek jak przyjdzie paczka.

najbardziej martwi mnie tylko ta przeróbka klapy bo jeden kolega pisał że trzeba coś ciąć :(

A teraz jeszcze bzika dostałem na punkcie przeróbki oryginalnego monitora na tablet z androidem :) jestem właśnie w fazie szukania monitora :D w dobrej cenie ~500 zł

ale to pewnie w Nowym Roku (jak się Świat nie skończy :cool2:

Opublikowano

Popatrz na klapy na Allegro - wycięcia pod lampy są inne. no i wersja po lifcie ma czerwony stop w spoilerze ...

Jak masz już jedną lampę to przymierz...

Opublikowano
Pół auta Ci zmienimy jak już ogarniesz świece ;/

Hey ..bez żartów :wink: :wink: :wink:

Będziesz kodował :mrgreen:

A teraz jeszcze bzika dostałem na punkcie przeróbki oryginalnego monitora na tablet z androidem :) jestem właśnie w fazie szukania monitora :D w dobrej cenie ~500 zł

:cool2:

A jak zamierzasz to zrobić???Bo to ciekawe jest :D

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

ja wlasnie dzis wycielem nozycami do blachy a dokladnie poprosilem o to kumpla dekarza ktory blache tnie dzien dnia

Czekam jeszcze na 1 lampe bo kurierzy maja teraz zawrot glowy pewnie bedzie w poniedzialek wiec dam znac jak zamontuje

Opublikowano
ja wlasnie dzis wycielem nozycami do blachy a dokladnie poprosilem o to kumpla dekarza ktory blache tnie dzien dnia

Czekam jeszcze na 1 lampe bo kurierzy maja teraz zawrot glowy pewnie bedzie w poniedzialek wiec dam znac jak zamontuje

Dokładnie.

Można odwzorować kształt wycięcia klapy poliftowej - i po krzyju.

Sugeruję tylko zabezpieczenie krawędzi cięcia jakąś farbą antykorozyjną.

I skonczone.

Opublikowano

A tak troche z innej beczki - Czy ktos z Was wymienial diody w 3cim swiatle stop?

Jak tam sie dostac i czy tam sa male lampki czy trzeba komplet wymienic?

pozdr

Opublikowano
A tak troche z innej beczki - Czy ktos z Was wymienial diody w 3cim swiatle stop?

Jak tam sie dostac i czy tam sa male lampki czy trzeba komplet wymienic?

pozdr

Niestety - lampa z diodami jest zespolona i sklejona na stałe.

Osobiscie kupiłem używkę i zmieniłem (nie paliły mi 3 czy 4 diody).

Jesli chcesz tą półsprawną do prób - pisz PW

Pzdr

Opublikowano

no i niestety nie mogę zakodować tylnych lamp

ktos moze mi pomoc ??

zmienilem w ncs bremslich .... na activ

oraz standlicht ....... na activ

wiem ze mozna wylaczyc sprawdzanie warm / kalt ale czy mozna wylaczyc tylko tych zarowek na ktorych mam bledy

i o co chodzi z VO jaki numerek odpowiada za lampy lift

bo mam 2 bledy od zarowek stopu lewa i prawa

może swiątecznie ktoś pomoże :)

bo nie mam swojego kabla (jestem w trakcie zakupu) swoj to swoj