Skocz do zawartości

BMW E36 M43 Czasami odpala, czasami nie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam BMW 316 (1994r.) z silnikiem M43 i problem tkwi w braku iskry.

Moduł zapłonu zmieniony, sterownik rownież, opór czujnika położenia wału korbowego 1,2 kOhma.

Niedawno zdemontowany został immobilizer, ale autko jeździło bez problemu. Do czasu.

Nagle samochód przestał kręcić - naprawiony został rozrusznik. Samochód z warsztatu został wypuszczony bez grama cieczy w chłodnicy i przejechał ok 15km.

Teraz kręci i co 10 próbę odpali. Szukałem takich wątków na forach, ale wszędzie sprowadza się do wadliwego działania immobilizera.

Z góry dzieki za jakiekolwiek wskazówki jak można naprawić ten problem.

Opublikowano
Hej,mialem podobny problem tez nie mialem imm..... ale jak sie okazało zostały pozostalosci po nim i to mi sprawiało ze odcinalo mi napiecie na pompe paliwowa.Po usunieciu tego i przywroceniu do stanu pierwotnego autko dzialalo bez problemu.Ale jesli u Ciebie niema iskry to moze cos z cewka,modułem ew.czujnikiem?Najlepiej jak juz odpali to podjedz pod kompa
Opublikowano
  • Autor

Problem został naprawiony. Opiszę jak to zrobic dla tych, którzy mają ten sam problem.

Auto po wymontowaniu immo jeździło do pierwszego rozłączenia akumulatora.

Po podłaczeniu go zablokowało komputer sterujący i odcinało moduł zapłonu.

Usługa odblokowania kosztuje 100zł i dla tych, którzy mieszkają we Wrocławiu polecam serwis przy ul. Gałczyńskiego.

Następnie przed podłączeniem komputera należy z wiązki usunąć przewód nr 81, aby ponownie nie zablokować komputera. (na sterowniku firmu Bosch każdy rząd PIN-ów jest oznaczony).

Temat można zakończyć. Pozdrawiam.