Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...

Zima za pasem i narodził mi się pomysł żeby założyć do mojego auta szperę.

Teraz tak: oryginalne przełożenie mojego obecnego dyfra to 2.93

Czy występują dyferencjały LSD z takim przełożeniem?

Co to jest "mała głowa" i "duża głowa" - jak to rozpoznać?

Czy szpera nie będzie kolidować z systemem ASC+T ??? Jeśli ktoś wie to niech tez napisze mi jak ten system działa tzn. skąd czerpie informację o tym ze koła się ślizgają.

Wolałbym żeby ten system normalnie w zimie działał ale po wyłączeniu dawał frajdę z jazdy autem ze szperą.

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano
No szpery są jak mnie wiadomo z przełożeniem 3.15 . Co do ASC to raczej nie poszalejesz jeśli nie masz opcji wyłączania. Ale z tego co wiem to da się ją wyłączać
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano (edytowane)

Heh... to wiem że ASC można wyłączać bo służy do tego odpowiedni przycisk:) I ja tak właśnie mam.

Mnie interesuje czy jak założę szperę to ASC będzie normalnie działało i jedno z drugim nie będzie się kłócić.

Druga sprawa skoro już jesteśmy przy temacie ASC (chciałbym zrozumieć działanie systemu) - to skąd czerpie informacje o poślizgu tylnych kół? z czujnika w dyfrze? czy z czujników układu ABS?

Po moim wczorajszym poście grzebałem jeszcze troche po necie i wyszukałem że jednak są inne przełożenia dostępne.

Ciekawi mnie też czy jeśli przełożyłbym bebechy szpery do mojego dyfra zachowując wałek atakujący i przekręcając to duże koło(satelitę) w dyfrze tak jak to opisał Kolega w dziale "zrób to sam" - czy zachowałbym aktualne przełożenie 2.93

pozdr

Edytowane przez Maverick13
Opublikowano
Witam!! kolego ja kupiłem szpere z przełożeniem 2,93 więc jest do dostania... co prawda chciałem 3,15 ale wyszło jak wyszło (teraz pojezdrze na tym ale raczej będe zmieniał przełożenie) co do asc, zmiana dyfra tutaj nic nie zmieni, o ile dobrze wiem system ten współpracuje z Abs i dane czerpie bezpośrednio przy kole. :)
Opublikowano

Hej. No to w takim razie dobrze:) Coraz bardziej się upewniam do zamontowania u siebie dyferencjału LSD.

Dzisiaj nie mogłem rano wyjechac spod bloku do pracy a po powrocie tez utknąłem chcąc zaparkować auto.

Powiedz mi Kolego ile płaciłeś za Twoja szperę?

Pozdr