Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A wiec zdarzylo sie - czyli jadac w niemczech uderzylem w Jelenia ktory sobie ladnie poszybowal na moj pas.. szczescie w nieszczesciu ze zdarzylem szybko odbic i uderzylem tylko lewa strona - koncowka bo na czolowe byloby znacznie gorzej...

I teraz zaczyna sie zabawa w naprawe... Tak sobie mysle o wymianie samemu zderzaka itp a z bokiem pojade juz do blacharza... Czy ktos juz takie cuda robil jak demontaz przodu i ponowny montaz ? jak tak to jak wam dlugo to zajelo ? czy lepiej zostawic to fachowcom ?

oto dwie fotki jak to wyglada...Niestety na niektorych monitorach na zdjecie trzeba nacisnac bo sa duze..

http://img688.imageshack.us/img688/6929/90218165.jpg

http://img25.imageshack.us/img25/361/12574796.jpg

Opublikowano
ja kiedyś rozbierałem i składałem - nie jest to skąplikowane ani bardzo czasochłonne jednak ciężko to spasować samemu jak ktoś się na tym nie zna - moje auto wygląda teraz troche słabo porobiły się szpary nierówne więc i tak musze oddać to blacharza żeby mi to ustawił ... :cry:
Opublikowano

I teraz zaczyna sie zabawa w naprawe... Tak sobie mysle o wymianie samemu zderzaka itp a z bokiem pojade juz do blacharza... Czy ktos juz takie cuda robil jak demontaz przodu i ponowny montaz ? jak tak to jak wam dlugo to zajelo ? czy lepiej zostawic to fachowcom ?

Współczuję spotkania z jelonkiem :cry2:

Ale sam chyba nie chcesz tego naprawiać? Chyba, że jesteś blacharzem i lakiernikiem.

Jedziesz z ubezp. AC, naprawę robisz gdzie chcesz, nawet w salonie i heja.

Naprawa nie powinna być droga, zderzak, błotnik, lampa zwykła, plastiki do zderzaka - części do BMW są tanie jak barszcz.

No i lakiernik dochodzi, ale to też człowiek i zarobić by chciał.

PS: możesz przy okazji pomalować nowy spód zderzaka i tył w kolorze nadwozia.

Opublikowano

"części do BMW są tanie jak barszcz" ale chyba na allegro : :lol:

a co z ubezpieczeniem??

" Ser feliz no es conseguir lo que deseas, es desear lo que tienes. "
Opublikowano

sory za OT ale czy czasami te zderzaki przód nie są przystowane pod PDC ? Pod tą listwą ( tam gdzie jej brak) jest dziura wygląda mi na to że jest to miejsce na PDC czy napewno ?chyba że się myle ?

Co do jeleniów na drogach jest już wystarczająco dużo ;) , ja na twoim miejscu pojechał bym jeszcze na diagnostykę aby sprawdzić czy koło nie ocierpiało czy wszystko mechanicznie jest całe , bo zderzak , błotnik , lampa to nie problem

Opublikowano

Wszystkie zderzaki są przystosowane pod PDC jak i spryskiwacze reflektorów.

Co do tematu. Nie jest to trudne.. rozebrać i złożyć, ale tak jak kolega wcześniej powiedział.. cholernie czasochłonne. Milion śrubek i atrap trzeba rozebrać.

Jeśli ktoś nie zna położeń wszystkich śrubek, kolejności zdejmowania atrap to jest to myślę ok. pół dnia rozbierania. Na www.realoem.com znajdziesz schematy przedniego zderzaka, więc mniej więcej będziesz miał pojęcie co i jak odkręcić.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano

Dzieki wielkie za odpowiedzi

Robie to na wlasna reke dlatego tez szukam oszczednosci w postaci samodzielnej wymiany...

Zderzak juz kupilem wyszlo mnie 80 funtow + Swiatlo 80 f + nadkole 30 f - teraz chcialbym kupic lewe skrzydlo gdyz to lepsze rozwiazanie niz klepanie i malowanie a cena jest w okolicach 60 f jednak bardzo ciezko jest to dostac i to mnie boli... Rozmawialem z lakiernikiem/blacharzem ktory wymieni mi wszystko czyt blotnik+swiatlo itp oraz zrobi lewe skrzydlo czyli prostowanie i malowanie za 300 funtow - oczywiscie to tylko robocizna gdyz swoje czesci dostarczam... Calosc wyniesie mnie w najgorszym wypadku 500 funtow.. gdybym sam sie zdecydowal na wymiane co daloby mi nie tylko mniejsze koszty ale i satysfakcje :wink:

Co radzicie - czekac i znalesc po okazji nowe skrzydlo czy dac to do blacharza?

W kazdym badz razie dzieki za pomoc

Opublikowano
Ja też ci radzę, aby nie klepać. Przerabiałem to w E30 i E36. Wyklepiesz, pomalujesz i rdza i tak czy siak, prędzej czy później wyjdzie w tym miejscu! Kupiłem używane drzwi, niewypadkowe i problem był z głowy do następnej stłuczki. Na dłuższą metę nie opłaca się klepanie. No chyba że chcesz sprzedać, wtedy na szybko się robi i niech nowy właściciel się buja z tym tematem.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
Panowie - czy blotnik ten lewy co mam do wymiany (skrzydlo) pasuje z rocznika 2007 do mojej kobylki ? Mam jedyneczke z 2005 roku i jest swietna okazja zakupic nowe skrzydlo w dobrej cenie lecz z 2007 roku... Nie widze zadnych zmian na zdjeciu badz niedokladnie patrze wiec lepiej zapytac fachowcow co maja z tego rocznika ?
Opublikowano

No to dzieki bo widzialem na allegro niektorzy sprzedaja skrzydla zaznaczajac ze to model z samochodu po liftingu .. wiec wolalem sie upewnic gdyz jak mowie nie widze golym okiem roznic...

Co do jelenia - to sam jestem jeleniem ze dalem sie tak zaskoczyc :duh:

Opublikowano

Dzieki wielkie zapialem linki przydadza sie..

Tak patrze i przydalaby sie opcja na forum POMOGL !!

Dzieki jeszcze raz

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Siema Panowie,

Stala sie dziwna sprawa ktorej nie potrafie w logiczny sposob wytlumaczyc - chodzi o hamulce.

Hamulce wymieniane byly jakies 6 miesiecy temu razem z tarczami... Jak wiecie mialem zderzenie gdzie do wymiany szedl blotnik i zderzak jednak nic powazniejszego sie nie stalo - samochod jednak stal tydzien na dworze i nikt go nie ruszal- po tygodniu gdy wsiadlem i ruszylem podczas hamowania odczuwalem bicie - bicie na pedale hamulca oraz drgania wydaje mi sie ze z tylniej czesci samochodu... I kompletnie nie mam pojecia co moglo to spowodowac.. Watpie aby zderzenie gdyz po zderzeniu przejechalem ponad 1200 km - i samochod stal dzien gdzie musialem jechac do mechanika wycenic... Nastepnie tydzien postoju i takie czary...

Moze ktos cos podejrzewa? bede wdzieczny

Opublikowano
sabotaz mowisz :wink: moge sprawdzic jednak to bym wykluczyl gdyz samochod stawiam w miejscu gdzie dostep ma tylko 5 domow i jest zamkniety 24 h ... Czytalem ze moze piasta ale kurcze mysle ze poczulbym zmiany od razu po zderzeniu albo nastepnego dnia jak jechalem do mechanika a nie po 6 ...