Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam nadzieje że nie zostane zbrukany za rozpoczecie tematu.

Mam problem z AIRBAG tzn. w Carsoft 6.5 podaje mi takie informacje:

Signal diagnostic AIRBAG - Status ERROR

Module info: AIRBAG

Version : AIRBAG BAE (Driver + passanger AB)

Part Nr. 8 372 521

Hardware Nr. 3

Software Nr. 5

Diagnostic index : 7

Supplier : Temic

Code Index : 4

aitbag4.dxt

6 Ignition circuit for belt tensioner on pass. side

16 Belt switch, driver`s side

- Signal diagnosis compled !

A wiec domyslam sie ze to Sensor AirBag (tak wynika z RealOEM nr.6 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DM31&mospid=47539&btnr=65_0275&hg=65&fg=65&hl=31) ,ktory znajduje sie pod łokietnikiem w tunelu centralnym)

http://www.tav-autoverwertung.de/autoteileshop/product_info.php?products_id=704&language=en

Na ile celna jest ta informacja z CarSoftu ?

Czy moge byc pewny na 100% ze to ten modół nawalił, samochod nie miał zadnego dzwona i nawet stłuczki minimalnej, ale coz blad sie pojawil jakis czas temu - mechanik zdjagnozowal

1.Napinacze Pasów - wymienione na nowe

2.Mata pasazera - rowniez wymieniona na nowa

Oczywiscie mam srednie zaufanie do mechanikow samochodowych - zregoly sa to partacze (prosze o zrozumienie taka zeczywistosc w hiszpanii)

Powiedzial po wymianach coz niestety bedzie to kosztowalo wiecej bo to grupsza sprawa, po czym postanowilem kupic wlasnie CarSofta i zdjagnozowac problem - a wynik faktycznie kosztowny.

Teraz pytanie co moge zrobic z tym fantem - a oddanie do BMW to juz dopiero kara nie chodzi o kase tylko o tych ludzi (zawsze znudzonych)

Czy jest mozliwe by uszkodzic ten modol np. przy wymiane oleju w skrzyni biegow?

Czy wogole istnieje jakias mozliwosc uszkodzenia tego modolu bez dzwonu lub ingerencji mechanicznej?

Pozdrawiam i oczukuje wyrozumialosc oraz sensownych podpowiedzi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy zaświeciła sie kontrolka poduszki?

Czy po skasowaniu błędy pojawiają się ponownie?

carsoft potrafi pokazywać błędy nieistniejących elementów.

U mnie przykładowo stale jest pokazywany ten błąd numer 16 czyli czujnik zapięcia pasów ale u mnie takiego czujnika nie ma i nigdy nie było. I ten błąd nie powoduje zaświecenia kontrolki poduszek.

Co do reszty błędów to ja bym porozpinał wszystkie wtyczki i potraktował je jakimś preparatem do styków. ZWŁASZCZA te przy napinaczach pasów < te żółte > oraz wtyke pod fotelem.

Jeśli miałeś uwalona matę to ona powoduje błąd numer 24. Wiem bo też miałem to uwalone. Dla testów wypinałem wtedy różne wtyczki i sprawdzałem jakie błędy to powoduje. Ale nie pamiętam już teraz numerów błędów bo to było jakiś czas temu. Popatrzę może gdześ to zapisałem.

sprawdź wtyczki przy napinaczach i pod fotelami. te pod fotelami najlepiej polutować na stałę. Prymitywne ale skuteczne. :cool2:

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
pod fotelem kiedys wyrwalem te wtyczke przy odkurzaniu... tzn kabelki wyciagnely sie z wtyczki. Komp pokazywal blad napinacza pasow (do dzis nie wiem dlaczego?), zaswiecila kontrolka. Po wykasowaniu z listy bledow znow zaswiecala. Polutowalem kable na stale, error skasowalem - dzialalo okolo tygodnia jak powinno. Teraz nadal swieci kontrolka, kasowanie nic nie daje, i dalej wychodzi error napinacza pasów kierowcy (ktory to jest sprawny...). Do dzisiaj nie wiem co ma kostka pod fotelem z napinaczem wspolnego. Jakkolwiek podobno poduszka w takim errorze jest i tak aktywna.

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano

Witam !

A wiec tak kostki pod siedzeniami mam podlutowane (fakt prymitywne ale najskuteczniejsze), nie mam sygnalizacji zapiecia pasow.

Blad w CARSOFT wyskakuje zawsze ten sam , swieci sie kontrolka AIRBAG-u.

Uff widze ze bede musial szukac jakiegos solidnego warsztatu az sie boje o tych specow co jeden to lepszy.

Pozdrawiam, A moze jakies inne pomysly.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Żółte wtyczki przy napinaczach lub same napinacze.

Rozepnij przeczyść i poskładaj.

No i skasuj błąd.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
pod fotelem kiedys wyrwalem te wtyczke przy odkurzaniu... tzn kabelki wyciagnely sie z wtyczki. Komp pokazywal blad napinacza pasow (do dzis nie wiem dlaczego?), zaswiecila kontrolka. Po wykasowaniu z listy bledow znow zaswiecala. Polutowalem kable na stale, error skasowalem - dzialalo okolo tygodnia jak powinno. Teraz nadal swieci kontrolka, kasowanie nic nie daje, i dalej wychodzi error napinacza pasów kierowcy (ktory to jest sprawny...). Do dzisiaj nie wiem co ma kostka pod fotelem z napinaczem wspolnego. Jakkolwiek podobno poduszka w takim errorze jest i tak aktywna.

Przez wtykę pod fotelem przechodzą kabelki do napinacza pasów i do maty fotela pasażera.

A jak naprawdę solidnie pociągnąć za kable to można wyrwać kostkę z napinacza pasów < żółą>

Opublikowano

Ok Dyzio y Oggy !

Zrobie to co zalecacie na tygodniu i dam zanc !

(Porozlaczam to co moge i poczyszcze styki potem poskladam i pod komputer)

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam !

Udało mi się dziś usunąć ten problem z Airbag`iem - a wiec za namową kolegów postanowiłem sprawdzić instalacje i kostki pod siedzeniami (miały być polutowane co niby uczynił mechanik) tak niestety nie było , pod siedzeniem kierowcy były kable poskręcane i niechlujnie podczepione pod siedzenie :cry2: boże ci mechanicy :mad2: no ale i tak szęczęście że nic się nie stało nie popaliło itd... polutowałem, koszulki termokurczliwe i koszulka specjalna do ochrony przewodów i podczepiłem pod siedzenie , to samo z siedzeniem pasażera - Pod komputer Carsoft i sczytuję problemy cała litania o AirBag`u po czym kasowanie błędów , błędy usunięte wszystko jest już DOBRZE.

Dziękuję Koledzy za pomoc i wiszę wam po Browarze

Do następnego razu!