Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

No cóż wymieniłem EGR( w tym samym czasie wymieniłem olej w silniku), zrobiłem 6tys kilometrów i...zaświeciła mi się kontrolka oleju na żółto. No cóż dziwne myślę. Zajeżdżam do mechanika i ten pyta się mnie czy gazowałem samochód( fakt gazowałem go doszczętnie jak mogłem:(( ) i mówi ze jeśli tak to jest to normalne. Czy to prawda? czy mam szukać innych przyczyn?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=134590 Zapraszam do oceny mego samochodu:)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Obstawiam uwalony czujnik poziomu oleju. Częsta przypadłość, opisywana na forum. Możesz spokojnie poszukać. Jedź na kompa i wszystko wyjdzie.

Co masz na myśli z tym doszczętnym gazowaniem? Jeśli to co myślę, to szczerze odradzam, szczególnie w te mrozy. Bo szybko może się okazać, że poziom oleju to najmnieszy Twój problem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mogło. Na im zimniejszym silniku, tym więcej. Nie rozumiem, czemu nie zmierzysz stanu oleju. Bagnet w górę i do dzieła. Będziesz wiedział, czy kontrolka wskazuje zbyt niski stan, czy może czujnik do wymiany.
Opublikowano

Witam

Bagnet powie czy mało oleju czy nie. Jeśli nie to pewnie czujnik do wymiany coś ponad 200 zł. Do wymiany trzeba spuszczać olej. Ja sobie odpuściłem bo czytałem gdzieś ze po zmianie na nowy niektórym osobom problem wracał po paru miesiącach więc ja częściej sprawdzam bagnet :)

pozdrawiam

BMW E46 320D 2000r.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Spokojnie, po prostu nigdzie nie napisałeś, że masz mało oleju. Tylko, że kontrolka się zapaliła. W takim razie dolej i zacznij oszczędzać silnik. Jeśli przy normalnej jeździe będzie ok, to nie masz się czym martwić.

Na forum można pomóc tylko na odległość, więc im pełniejsze info, tym łatwiej coś wróżyć.