Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich !

Pomału dochodzę do wniosku, że przydałoby się zainstalować w aucie jakiś porządny system antyradarowy :). Do wyboru przedstawiają się 2 drogi : CB radio lub antyradar.

W związku z tym podpowiedzcie gdzie sensownie zainstalować CB Radio w E38 ?. Czy ktoś z Was to robił i pokazałby zdjecia ?.

Kolejne pytanie to jakie kupić pasujące radio - dobre jakościowo i w rozsadnej cenie (nie musi być super tanie). Czy stosować głośnik zewnętrzny - czy poprawia zrozumiałość ?.

Druga droga : antyradar. Czy macie jakieś doświadczenia w używaniu takich urządzeń na codzień ?. Próbowałem ładne kilka lat temu używać jakiegoś antyradaru - ale to była totalna porażka : darł sie o byle co. Jak jest teraz ?. Czy sa już dobre, sprawdzające się urządzenia - czy dalej takie zabawki. W jakiej grupie cenowej szukać : czy te za 2-3 tyś są zdecydowanie lepsze od takich za 100 zł ?. Czy ktoś z Was spotkał się w praktyce z antyradarem montowanym na stałe zamiast takiego który trzeba w panice chować do kieszeni ?.

I pytanie do Sebasta jako speca od nawigacji : czy nie dało by się do mapy dograć punkty POI z fotoradarami stacjonarnymi i typowymi punktami kontrolnymi, żeby nawigacja sama sygnalizowała zagrożenie ?.

Napiszcie prosze jakie macie doświadczenia w tym temacie.

Pozdrawiam :

Zdzichu

Opublikowano

czesc

jesli chodzi o cb radia to polecam ci radio marki president - harry II asc lub classic. bardzo dobre radyjka. moi znajomi ich uzywaja i sa bardzo zadowoleni. ja po swoje radyjko udam sie w przyszlym tygodniu :) do tego jest super antenka za bodaj 250 zlotych. naprawde dobry sprzet za rozssadne pieniadze. jesli chodzi o antene to tylko na magnesie - podstawa jest w gumie wiec nie porysa dachu czy klapy a pod marketem mozna schowac do srodka , zeby zadnej mendzie sie nie przydalo. antena ktora ja polecam to - missouri(cennik masz na stronie ponizej). poza tym moj kolega pracuje w firmie ktora jest nawet chyba przedstawicielem presidenta i mam u nich znizke . jak cos to daj znac, wtedy zalatwie wszystko u mnie w miescie na miejscu a najwyzej zebys sie nei bal , ze zrobie cie w jajko to sprzet wysle ci ta firma, ale ze znizka ;)

calosc sprzetu mozesz zobaczyc sobie pod tym linkiem :

http://www.president.com.pl/

tylke tylko , ze w przyszlym tygodniu moj kolega pracuje tylko wtorek ,sroda a pozniej jest na urlopie , wiec decyzja jak cos musi byc dosc szybka, lub musi poczekac 2 tygodnie ;)

ja osobiscie polecam cb

co do antyradaru - mam i dziala. mnie uratowal juz nie raz skore. ja osobiscie nie zamontowalem go nigdy na stale, a zeby nei chowac w pospiechu to montuje go przy zaglowku fotela pasazera - na czarnym tle nie rzuca sie w oczy ;) ogolnie dobre rozwiazanie. ma swoje plusy.

na stale mielismy tylko raz zainstalowany , ale .... dzialal z mniejszej odleglosci. tak wiec nie trzeba go bylo chowac , ale z drugiej strony chronil slabiej.

pozdrawiam

Opublikowano

Czytalem ze sa anteny cb zamienniki standardowej

wiec moze mozna wstawic taka antenke cb zamiast tej krotkiej na dachu w e38?

zeby nie montowac dodatkowej

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

Co do CD kiedyś się w to bawiłem ale teraz zamaist montować to wszystko do auta nie wiem czy nie wolałbym CB przenośne - nieduże włożyć do auta jak się gdzieś jedzie i tylke - dawno temu miałem właśnie dwa radia jedno stacjonarne w domu i takie małe przenośne na pasek czy do auta i sprawowało się super.

Co do antyradaru to też mam jakiś stary - kiedyś chronił super - teraz właśnie zbiera wszystkie śmieci :mad2: - nowych nie używałem więc się nie wypowiadam.

http://www.maszty-flagi.com/bmw/E39_forum.jpg
Opublikowano

jesli chodzi o cb radia to polecam ci radio marki president - harry II asc lub classic. bardzo dobre radyjka.

Też słyszałem o nich dobre opinie. Tyle, że nie mam pomysłu gdzie je zamontować.

jesli chodzi o antene to tylko na magnesie - podstawa jest w gumie wiec nie porysa dachu czy klapy

Mam już od dłuższego czasu przygotowany otwór pod antenę w tylnym lewym błotniku - i założyłbym antenę na stałe i już.

calosc sprzetu mozesz zobaczyc sobie pod tym linkiem :

http://www.president.com.pl/

tylke tylko , ze w przyszlym tygodniu moj kolega pracuje tylko wtorek ,sroda a pozniej jest na urlopie , wiec decyzja jak cos musi byc dosc szybka, lub musi poczekac 2 tygodnie ;)

Wielkie dzieki za informacje, z zakupem nie ma paniki - zrobiłem dobre 500 tys bez CB to i 3 tygodnie wytrzymam :)

Pozdrawiam :

Zdzichu