Skocz do zawartości

316iWymiana uszczelniacza na wale 1.6 m43

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.Mam problem z odkręceniem śruby koła pasowego na wale korbowym silnik 1.6 m43.Mam kilka pytań jeśli ktoś zna odpowiedź proszę o pomoc:

-jak skutecznie zablokować wał korbowy?

-jaki gwint jest w wale lewy czy prawy?bo jedni mówią lewy inni prawy

Za pomoc serdecznie dziękuję!

Edytowane przez radek250884
Opublikowano
Gwint na wale korbowym jest prawy , lewy jest na viskozie . Co do sposobu to spróbuje ci wytłumaczyć . Potrzebny będzie pasek klinowy tego samego typu co masz tylko dłuższy , najlepiej jakiś już nie potrzebny bo może się uszkodzić . Na zdięciu masz jak założyć pasek http://images46.fotosik.pl/253/16bba2f432014cbcmed.jpg , i ważna uwaga drugi koniec paska wyłącznie na alternator bo pompa wsponagania lub wody może się uszkodzić . No i tezaz dobry klucz nasadowy 22 albo 24 (już dokładnie nie pamiętam) mocne pokrętło do nasadek rura 1,5 metra , mocno ciągniesz i musi się odkręcić . Nie blokuj przypadkiem biegiem i hamulcem koło pasowe jest bardzo mocno przykręcone i możesz uszkodzić tarczę sprzęgła. Życzę powodzenia :cool2:
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
he he genialny pomysł tez mi się udało i tym starym paskiem który był , a dokreciłem w ten sam sposób , tylko ze odwrotnie go zakładając :D
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano
ja właśnie chcę wymienić uszczelkę pod głowicą mam tez silnik 16.m43 tylko na łańcuszku, jak zblokować wał, aby odkręcić koło zębate ?.Proszę o pomoc
Opublikowano
ja właśnie chcę wymienić uszczelkę pod głowicą mam tez silnik 16.m43 tylko na łańcuszku, jak zblokować wał, aby odkręcić koło zębate ?.Proszę o pomoc

W tym temacie pisaliśmy właśnie o m43 który jest tylko i wyłącznie na łańcuszku . A wał możesz zablokować w ten sam sposób który podałem parę postów wyżej