Skocz do zawartości

E39 525D 2002r. mocne hamowanie, pompa wspomagania? [Solved]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Pojawił mi się taki objaw, przy mocnym hamowaniu coś lekko "wyje" przez jakiś czas (z tego co słuchałem wygląda na pompę wspomagania) im mocniej/dłużej hamuje tym dłużej efekt występuje po czym zanika. Miałem to samo w E32 swojego czasu gry płynu było mało w układzie wspomagania, ale tutaj sprawdzałem i płyn w normie. Czy to znaczy ze coś nie tak z pompą?

Pozdrawiam.

Edytowane przez gromel
Opublikowano
Witam.

Pojawił mi się taki objaw, przy mocnym hamowaniu coś lekko "wyje" przez jakiś czas (z tego co słuchałem wygląda na pompę wspomagania) im mocniej/dłużej hamuje tym dłużej efekt występuje po czym zanika. Miałem to samo w E32 swojego czasu gry płynu było mało w układzie wspomagania, ale tutaj sprawdzałem i płyn w normie. Czy to znaczy ze coś nie tak z pompą?

Pozdrawiam.

Wydaje mi się że pompa wspomagania nie ma nic wspólnego z hamowaniem.

Może to pompa ABSu?

Opublikowano

Właśnie na 99% to wspomaganie, gdy przez chwilę słychać takie "buczenie/jęczenie/zawodzenie" to przy kręceniu kierownica słychać że wzrasta głośność tegoż efektu, szczególnie kręcąc do skrajnych pozycji. Wzrasta też przy zwiększaniu obrotów silnika.

Jak pisałem miałem identyczny objaw w E32, okazało się ze było mało płynu we wspomaganiu i przy mocnym hamowaniu płyn w zbiorniczku "przytulał" się do ścianki zbiorniczka i pompa dostawała trochę powietrza zapewne i przez chwilę "rzęziła" właśnie.

Tyle że.....płyn sprawdzałem jest :(

PS. No i jest! Kurcze faktycznie płynu było mało, raptem 1-2cm poniżej "bagnecika". Ot wczoraj po tym "jęczeniu" był ....spieniony płyn i sięgał bagnecika :-)