Skocz do zawartości

Piski w kierownicy, a kontrolka Airbag

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od zakupu swieci mi sie kontrolka Airbag. Na wiosne podlacze auto pod kompa i sprawdze to i owo. Narazie nie jestem wstanie podjechac pod dom gdzie mieszkam z powodu sniegu :) i musze odlozyc diagnostyke komputerowa.

Zaczalem sie zastanawiac czy ta usterka nie jest polaczona z bagatelizowanym piszczeniem kierownicy. Zakladam przecieranie sie tasmy Airbag w kierownicy.

Znajomy mechanik kazal sie tym w ogole nie przejmowac i ze psiknie sie WD40 przy okazji i wszystko bedzie git. Co o tym myslicie?

To ten pisk

http://radziubmw.wrzuta.pl/audio/5wCZ3IeD3vB/dziwny_dzwiek_z_kierownicy_bmw_e39

ta kierownica

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DD31&mospid=47539&btnr=32_0699&hg=32&fg=35

Po prostu interesuja mnie wasze opinie na temat tego problemu i to moze byc połączone ze sobą. Czyli błąd Airbag spowodowany przetarciem tasmy w kierownicy, a dzwiek potwierdza tarcie tasmy przy skrecie kierownicy. Sam raczej za to sie brac nie bede bo nie mam doswiadczenia, ale chce sie czegos na ten temat dowiedziec.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie podobny pisk ustał po zdjęciu poduszki oraz kierownicy i przesmarowaniu kołnierza smarem (nie chciałem używać WD40 z obawy o szybki nawrót choroby).

Wg mnie zależność między odgłosami a uszkodzoną taśmą jest całkiem prawdopodobna. Jeśli gdzieś ociera, to może piszczeć. Bez demontażu kierownicy - co nie jest wcale takie trudne - nie naprawisz tych odgłosów. A co do samej taśmy - komp prawdę Ci powie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Co sadzicie o tym? Taki koment dostalem pod plikiem na wrzucie

"Płyn od wspomagania spierdzielił a wiec się pompa zrąbała albo przewód :/ To samo miałem w siódemce z tego roku co masz piątkę. Radził bym Ci szybko to zrobić bo możesz mieć dużo większe koszta później" -Kogut

Samochod dopiero rusze jak sie sniegi roztopia. Dzieki za rady.