Skocz do zawartości

Świece żarowe, prosze o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, uprzejmie prosze o pomoc. Zamontowałem nowe świece zarowe i tak nie grzeją. Jaki moze być powód? Moze ktoś z Panstwa wie, jaki bezpiecznik jest odpowiedzialny za grzanie swiec? lub jakis sterownik i gdzie sie znajduje? Pozdrawiam
Opublikowano
A skąd kolego wiesz żę po wymianie świec one nie grzeją , jakie masz objawy..Ja też jestem świeżo po wymianie świec. Objaw miałem taki żę jak przymroziło tak ok -17 stopni to po odpaleniu przez króciutki okres(ok 2-3 sekund ) silnik miał nie równą prace.pojechałem do lokalnego elektronika posiadającego kompa którego podłączył do auta i okazało się że jest błąd jakby systemu grzania świec (dokładnie informacji nie pamiętam) i wtedy gostek powiedział że to oznacza właśnie uszkodzone świece.po rozebraniu okazało się faktycznie że 3 szt były spalone.Pozdro !!!
Opublikowano
  • Autor
dziekuje za zainteresowanie, problem jest dokladnie taki ze przy temperaturze takiej jak teraz np - 9 stopni auto nie odpala, swiece sie nie grzeja, kontrolka sie nie pokazuje od grzania swiec, swiece wymienione i dalej nie reaguje.
Opublikowano
dziekuje za zainteresowanie, problem jest dokladnie taki ze przy temperaturze takiej jak teraz np - 9 stopni auto nie odpala, swiece sie nie grzeja, kontrolka sie nie pokazuje od grzania swiec, swiece wymienione i dalej nie reaguje.

U mnie nigdy się nie pokazała informacja że świece się grzeją. Przy temp na minusie, wyskakuje komunikat o temp i to wszystko.

Opublikowano
  • Autor
okok, czyli sprawa z kontrolka jest ok, no wiec moze to jakas elektroniczna sprawa? tak jak mowilem jakis ebzpiecznik który jest za to odpowiedzialny?
Opublikowano

a czy do wymiany swiec potrzeba zdemontowac kolektor? i jezeli tak,czy sa jakies uszczelki ktore ewentualnie trzeba dokupic aby na nowo kolektor zamontowac?

Wracajac do tematu,u mnie tez nie ma kontrolki,przy temp ponizej 0 stopni pokazuje sie na tablicy komunikat "pre heating",co oznacza wlasnie wlaczenie grzania swiec.

Opublikowano
  • Autor
z wymiana swiec nie wiem czy tzreba zdemontowac kolektro, gdyz niestety sam tego nie robilem, tylko mechanik i nie pomogło. Dlatego zaczalem sie rozgladac na forum i troszke dowiadywac sam na wlasna reke co moze byc przyczyna tego, co do komunikatu 'pre heating' wlasnie nie wystwietla sie taka tresc:(hmm
Opublikowano
Nie wiem jak tam u was panowie (może to zależy od rocznika X5 ) ale w mojej z 2002 roku jest normalna kontrolka (spiralka podświetlana na żółto) Jak przekręcam kluczyk to normalnie jak w większości diesli kontrolka się zapala świece się grzeją po czym ona gaśnie i można fure palić(oczywiście długość grzania czyli palenia się kontrolki zależy od temp. zew - im zimniej tym dłużej się grzeją) Pozdro !!!!
Opublikowano
U mnie w '04 nie ma tej kontrolki, a także nie pokazuje się komunikat. Auto zawsze odpalało bez problemu i kręce zawsze po tym jak kierownica zjedzie na swoje miejsce.
Opublikowano
Powód może być taki że spalony jest bezpiecznik świec. W E39 jest on w tej samej puszcze co sterownik silnika i jest to blaszka ok. 2cm x 1cm z napisem np 80A (80 amper)
Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano
  • Autor
Witam, dziekuje wszystkim za pomoc! Juz wiem co jest całym problemem. Zepsuł sie sterownik od grzania swiec który znajduje sie na bloku silnika, x5 jest juz u mechanika i bedzie ładnie grzało;)) Może ktoś inny bedzie miał taki problem, to mam nadzieje ze ten temat mu pomoże, dziekuje jescze raz bardzo serdecznie i Pozdrawiam:) ps.( bezpiecznik był sprawdzany, jest ok).
Opublikowano
  • Autor
a mam jeszcze pytanie, czy sterownik (przekaznik) świec żarowych musi byc dopkladnie od bmw x5? czy mozna go zastapic sterownikiem z innego modelu?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, Nie wiem czy musi byc od x5, ale na pewno musi miec symbol w oryginale 12217788327 cena ok 450 zl lub zamiennik firmy beru GSE 102 cena ok 250 zl. Jednak uprzedzam ze zamiennik dostepny za ok miesiac u dystrybutora, bo podobo nie ma go na magazynach w Niemczech. A co do ASO nei dzwonilem nie znam dostepnoscii
  • 7 lat później...
Opublikowano
A czy jest jakaś opcja na sprawdzenie czy padły świece czy sterownik (moduł)
Opublikowano

Czy sterownik uwalony to chyba nie sprawdzisz ale jeżeli np. w INPA pokazuje większość uwalonych świec to prawdopodobnie winny sterownik.

Same świece żarowe można probówką sprawdzić czy nie są czasem przepalone ale trzeba ściągnąć kolektor...

Tak jest w moim przypadku, świece wymienione a w INPA pokazuje walniętych 5 szt, zamawiam sterownik, nówka 250 na A....., ja trafiłem na używkę za 100 właśnie do mnie jedzie