Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym sie dowiedzieć czy opłaca sie kupować to auto w gazie ? czy może lepiej w dizlu

i jak gaz sie zachowuje w tym aucie bo słyszałem ze najpierw sie odpala na benzynie a pozniej przełącza na gaz ?

nie mam pojecia o tym nigdy nie miałem styczności z gazem w aucie i kompletnie nic o tym nie wiem i nie wiem jak to działa.

Jesli mogli byście coś o tym napisać bym był wdzięczny

pozdrawiam !

Opublikowano
Gaz tylko sekwencyjny choć droższy. Instalacja gazowa sama się przełączy na LPG gdy silnik osiągnie właściwą temperaturę. Dobrze dobrany, zainstalowany i zestrojony nie jest awaryjny.
Opublikowano
Witam, chciałbym sie dowiedzieć czy opłaca sie kupować to auto w gazie ?

Nigdy sie to nie oplaca lepiej kupic bez gazu i samemu zalozyc auta z gazem z reguly sa mniej zadbane mechanicznie

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
System zasilania zwykly dostarcza gaz do dolotu za przepustnica malo dokladnie precyzujac mieszanke latwo o splalanie stukowe Wtrysk gazu to wtryskiwacze umiesczone jak najlblizej fabrycznych sterowanie jest duzo bardziej dokladne oraz wydajniejsze

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
sekwencyjny jest wielopunktowy , nietracisz przy tym tyle mocy co przy jednopunktowym i sa mniej awaryjne mnij tez spali na sekwencji ,ale za to sporo droższe tez sie zastanawiałem nad założeniem gazu jednak stwierdziłem ze to zły pomysł.
Opublikowano

ja w swojej mam zalozona sekwencje i przejechalem zaledwie 15 tys. na gazie

do tej pory nic mi sie nie dzialo a spalanie to miasto przy mocniejszych startach 10l na trasie w lecie 7l a mieszany to tak 9 z malym haczykiem.

gorzej zima bo zanim sie parownik nagrzeje to i benzyny idzie troche. koszt w zimie na 100 km to jakies 20 pare zloty okolo 30

Opublikowano
Wiele zależy od tego kto gaz zakładał, jak i jakie komponentów użył, wiele zależy od pojemności silnika do jakiej chcesz gaz wrzucić. W sumie lepiej chyba samemu założyć, na przykład znajomy w kupił z już założoną i chyba z tej sekwencji wymienił z pół instalacji i poprzerabiał wszystkie przewody zanim auto zaczęło w miarę jeździć.
Opublikowano
Ja u siebie założyłem sekwencje i nie mam żadnych problemów, części z instalacji gazowej firmy STAG-4 w moim e36 sprawdzają się bez problemu. Jestem zadowolony i polecam jak najbardziej. Choć w normalnej instalacji w poprzednim e36 też nie miałem problemów poza "wybuchami" w przepływomierzu. Pozdrawiam.
Opublikowano
Również polecam sterowniki STAG, w razie gdybyś miał problemy z gazownikami wystarczy prosty interfejs i sam możesz ogarnąć problem a i pomoc na form producenta dostaniesz.
Opublikowano
ja mam zwykły gaz 3 lata i zrobiłem 80tys i tylko tankuje i zmieniam filterki pali koło 12l ale jeżdżę zawsze dynamicznie latem to wogóle nie używam benzyny pale na gazie bo pali mi lepiej niż na benzynie tylko zimą jak temp. spadnie poniżej -5 to odpalam na benzynie ale po minucie przełączam na gaz i naprzód oczywiście do czasu do czasu jeżdżę na benzynie ,wtedy jest oszczędnie bo brat na sekwencje i zanim dojedzie do pracy to nie zdąży mu się przełączyć na gaz i parę tysiaków wyrzucił w błoto ale nie ukrywam ze ta instalacja jest naprawdę ok i jest lepsza od zwykłej na pewno :cool2: