Skocz do zawartości

320i przy odpalaniu cos klekocze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam pytanie przy odpalaniu cos mi klekocze w silniku jakby zawory i dosłownie po 3 sec przestaje. a i dzieje sie to tylko wtedy gdy silnik jest zimny przy pierwszym odpaleniu. niewiecie czy to cos powarznego . dodam jeszcze ze to sie dzieje w 320i
Opublikowano

Na pewno coś już było o tym pisane,mogłeś poszukać dokładniej,ale jak już pisze to co mi tam:

Jest to dość normalny objaw,wielu z nas słyszy to co ranek.To nic innego jak zawory,a dokładnie szklanki.To one tak pukają aż do ponownego napełnienia olejem ( gdy auto długo stoi to wypływa z nich olej ) Można temu zapobiec np wymieniając je na nowe,ale to dość kosztowne,niektórym pomaga zwykła wymiana oleju ( polecam dobrej marki ) a jeszcze inni leją do silnika jakieś świństwa typu doktor czego nie polecam

Opublikowano

Jak klepanie ustaje po 3s to nie masz się czego obawiać w książce serwisowej podają że to jest dopuszczalne.

Jak będzie ustępowało dopiero po rozgrzaniu silnika to do mechanika "wal" niech ci wymieni tą felerna szklankę (pisał kolega wcześniej).Ogólnie ponad pięć minut jest nie dopuszczalne.

Opublikowano
wina oleju ... maiłem tak a jak kupiłem dobry olej to znikło :cool2: ale zdania są podzielone jak i przyczyny klekotu przy starcie ale głównie to olej