Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Wiem, że temat wałkowany ale nie znalazłem rzeczowych informacji.

Pacjent to e39 530dA po lifcie. Objawy: jadąc spokojnie prędkościami 50-60km/h powoli nasilające się odgłosy z tylu auta a'la źle wyważone koła (cykliczne tykanie). Kiedy zaczynają się nasilać towarzyszy temu taki dźwięk jakby była poluzowana jakaś blaszana osłona itd. Auto zaczyna wpadać w wibracje dochodzące z okolic tylnej osi (żadnego bicia na kierownicy nie ma). Więcej niż 80 km/h nie jadę bo wibracje powodują coraz większe drgawki całej budy. Przy odpuszczaniu gazu wszystko się uspokaja... auto toczy się dalej, wrzucam pozycję N, dodaję gazu i dalej wibracje tylko lżejsze...wrzucam znów D, dodaję gazu no i dalej trzęsie budą jakbym jechał po bruku ;) Żadnych złych objawów ze strony skrzyni, dodam, że właśnie zamierzałem wymieniać poduszki pod silnikiem ale te dolegliwości napewno są gdzieś na linii skrzynia-wał-dyfer.

Stało się tak wczoraj, lecz znikło po paru km i rano spokój. Dziś podczas powrotu z pracy objawy znów wystąpiły i choroba się nasiliła. Niedługo jadę do znajomego na kanał obejrzeć wszystko od dołu ale może ktoś coś podpowie ;)

Cicho stawiam na podporę wału (najtańsza opcja chyba :))

Pozdrawiam

Opublikowano

Skrzynia ok, podpora wału ok więc stawiam na łącznik wału z dyfrem.

A i z tą zgryźliwością to się pohamuj...umiem szukać a ze skrzynią już sobie poradziłem i mam spokój na kilkadziesiąt kkm.

Opublikowano

Przegub łączący wał z mostem...nie było smarowania w tamtym miejscu bo pękła guma uszczelniająca go. Po nasmarowaniu wszystko lata jak należy. Gościu w firmie zajmującej się tylko i wyłącznie wałami napędowymi (Wał-Car z Zielonki pod W-wą - polecam bo tanio i uczciwie), stwierdził, że w jego karierze ponad 20-letniej nie spotkał takiego przypadku, żeby taka głupota powodowała takie objawy.

Ale nic, wszystko ok. Piszę, żeby ktoś kiedyś komuś nie wmówił choroby, żeby remontować skrzynie.

Pozdrawiam.

Wielkie dzięki dla Paradisa, który wyczuł "pismo nosem" ;) !!!