Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z moim BMW e46 silnik M52. Gdy odpalę zimny silnik kompletnie nie ma mocy nie wkręca się na obroty kicha prycha nie wiem o co chodzi. Mój samochód jest wyposarzony w sekwencyjną instalację gazową i na gazie chodzi idealnie przyśpiesza i wkręca się na obroty idealnie, gdy przełączę na benzyne już tak nie jest nawet na rozgrzanym silniku nie wkręca się na obroty. Po dłuższej jeździe po zgaszeniu silnika zapala się zółta lampa oleju. Właśnie kupiłem nowy termaostat i zabieram sie do wymiany jego może to od niego tak się dzieje ponieważ nie trzyma temperatury. Nie wiem o co chodzi.

wyposarzony :arrow: wyposażony

Opublikowano
Kolego też mam taki sam silnik i też mam sekwencje,niemiałem takiego przypadku ale masz może coś jak to fachowcy nazywają z mapami benzyny,jedz do gazownika niech sprawdzi ci mapy ben.i odrazu gazu choć na gazie mówisz że dobrze lata.Powiedz mi ile twoja tak średnio pali gazu i jak ogólnie sprawuje się silnik i jaki masz przebieg,chcialbym porównać z kimś kto ma taki sam motor i jeszcze gaz bo jestś pierwszą osobą na forum co ma to wszystko jak ja .Pozdrawiam.
Opublikowano
Moje 320 ma przejechane 252000 i tak ogólnie sprawuje się ok ostatnio wymieniłem tylko termostat bo szwankował no i mam problem z tą benzyną czasami jest ok a czasami bardzo źle nie chce wogóle jechać nie wkręca się na obroty i co za czym idzie dużo pali nawet mogę powiedzieć bardzo dużo obejrzałem i sprawdziłem cewki wszystkie są wporządku swiece mam nowe NGK R muszę jechać pod kompa masz racje. Naszczęście szybko się zagrzewa i przełancza na gaz i chodzi super (gaz mam sekwencyjny firmy BRC). Gazu pali mi w mieście tak około 18l teraz w zime a w lato tak około14 a w trasie 9 10 nie więcej i chciałbym zauważyć że nie jestem zwolennikiem wolnej jazdy. Jakbyś mógł to napisał byś mi ile Twoja pali, jaki masz przebieg i czy wymieniałeś coś poważniejszego w silniku i do czego warto zajrzeć ponieważ krótko mam ten samochód jakoś tak pół roku. Mam jeszcze jeden problem teraz jak jest bardzo zimno na dworzu podczas jazdy z prędkością 180 km/h coś mi się blokuje i nie chce przyśpieszać a wydaje mi się że powinna, wkońcu posiada 150KM podejrzewam za dużą dawke powietrza dolotowego ale nie jestem pewien czy u Ciebie też tak jest ? Przyznam Ci rację na tym forum bardzo mało jest e46 z silnikiem M52 2.0. Pozdrawiam
Opublikowano

To ze dalej nie jedzie to wina wtryskow lub reduktora co do jezdzenia na benzynie sprawdz filtr paliwa

ps nie ma opcji za duza dawka powietrza jest za to opcja za malo lpg i masz spalanie stukowe ktore szybko zalatwi silnik :norty:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Witam,moja pali mi średnio 10-12gazu,oczywiście jeżdze wmiare ekonomicznie, teraz może ze 14.Większych problemów naszczęście niemiałem,raz tylko niechodził na jeden cylinder ale to była wina elektryki,raz urwałem klamke i to w dodatku od kierowcy naszczęście było lato to zostawiałem uchylone okno:) siara na parkingu jak nic,kupiłem klamke i wymieniłem.z gazem też na początku małe problemy,ale to była wina paprocha ktory to montował,zaprowadziłem do fachowca i jest ok,rano o tej porze roku potrafi zgasnąc ,ale kawałek przejade jest ok,musze to też zrobić choć bardzo mi to nieprzeszkadza i dlatego tak sie zabieram za to,na wiosne wymienie jeden element na moście bo jak wbijam biegi to puka(norma w bmw).A co do twojej to koniecznie na kompa,żeby czegoś jeszcze gorzej nie porypać.Pozdrawiam.
Opublikowano
Ale na LPG na niższych biegach jest ok jeżeli ciągnę ją tak do odcięcia 1-2-3 to idzie jak burza a na piątce przy 180km/h nie chce przyspieszać a no i jeszcze jak jadę tak w trasie dłużej i tak delikatnie to jak mam 70km/h na piątym biegu i chcę przyspieszyć bez redukowania to na paczątku tak za dwa razy szarpnie a później już jedzie czy to jest też jakaś wina gazu czy coś z motorem? Jutro jadę pod kompa