Skocz do zawartości

Wymiana termostatu czy jest konieczna? 318IS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Myślę nad wymiana termostatu ponieważ zauważyłem ze auto mi się dość długo grzeje i wąż od nagrzewnicy jest tak samo ciepły jak wąż od chłodnicy nawet po jeździe ok 1-2km. Czyli termostat nie trzyma. Czy mam rację? Czy w E30 318IS to kłopotliwa sprawa?
Opublikowano
Jeśli silnik nie osiąga temp 90st i po nagrzaniu trzyma w granicach 1/4 skali to termostat do wymiany.
Uwielbiam stare kwadratowe trumniaki ze stajni BMW i jeżdżę E30 z wyboru a nie z przymusu!!!
Opublikowano
Osiąga 90 stopni ale tak po około 6 km jazdy. Ale jeśli nawet wyjdzie nieco ponad niebieskie i waz od nagrzewnicy jest letni to waz od chłodnicy jest również tej samej temp. Wydaje mi się ze powinien dłużnej trzymać wodę w zamkniętym małym obiegu.
Opublikowano

ale wąż od nagrzewnicy jest zasilany osobno i działa na małym obiegu. Temp w nagrzewnicy regulujesz pokrętłem na konsoli srodkowej.

Duży obieg otwiera się kiedy termostat się otworzy. To jest ten gruby wąż po prawej stronie chłodnicy.

Skoro normalnie trzyma 90 st to wszystko jest OK.

A 4 cyl nie grzeją się tak szybko jak 6cyl. Większy piec szybciej się grzeje a 6 km to normalna odległosc do nagrzania IS'a

Uwielbiam stare kwadratowe trumniaki ze stajni BMW i jeżdżę E30 z wyboru a nie z przymusu!!!
Opublikowano
A jak nie jestes pewny i masz troche czasu to wyciągnij go w wrzuc do garka z woda i zacznij to gotowac przed zagotowaniem powinien puscic ten grzybek a potem wyłącz i zobacz czy jak stygnie czy idzie w drugą strone
Octavia 1,9TDI 110KM 2002r kombi max opcja L&K sprzedam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ale wąż od nagrzewnicy jest zasilany osobno i działa na małym obiegu. Temp w nagrzewnicy regulujesz pokrętłem na konsoli srodkowej.

Duży obieg otwiera się kiedy termostat się otworzy. To jest ten gruby wąż po prawej stronie chłodnicy.

Skoro normalnie trzyma 90 st to wszystko jest OK.

A 4 cyl nie grzeją się tak szybko jak 6cyl. Większy piec szybciej się grzeje a 6 km to normalna odległosc do nagrzania IS'a

Masz rację. Ja mam m40 i przy ujemnych temp. to pełną temp. czyli wskazówka na 12 ma po ok 4,5-6km. Latem jest lepiej bo z reguły starczy ok 1,5-2 km, oczywiście mówie o jeździe po mieście

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam! Ja mam troszke inny problem. U mnie po przedjechaniu ok 3 km temperatura dochodzi do czerwonego pola. Czy jest to termostat czy moze byc cos innego? Dodam ze ogrzewanie w aucie tez nie dziala. leci zimne powietrze. Dzieki za odpowiedz
Opublikowano
Zapowietrzony lub zapchany układ, zmarła pompa wody, zawiesił się termostat i cały czas jest na małym obiegu, takie rzeczy sprawdź.