Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

około miesiąca temu miałem zakładana instalacje sekwencyjna gazu marki BRC do mojego BMW 520i e39 touring 99r i wciąż mam problemy z utrzymaniem niskich obrotów...najczęściej zdarza się to poruszając się w korku ale nie tylko również parkując itd. Na początku zdarzało się to sporadycznie wiec udałem się na regulacje, facet zwiększył trochę mieszankę na jałowym biegu ale problem pozostał!po dojechaniu do świateł zdarza się ze obroty spadną niżej niz zwykle,następnie podchodzą do około tysiąca i auto gaśnie...jutro jadę znów podłączyć go pod komputer ale nie wiem czy to coś da!ma ktoś jakieś sugestie??jak sprawują się wasze beemki na sekwencji??nie po to płace kilka tysięcy za instalacje żeby się wk.... ze chodzi mi gorzej niż ta pierwszej generacji!dzięki z góry!

Opublikowano

Moze byc sonda, zle nawiercony kolektor, albo poprostu nie umia wyregulowac :mad2:

No ale co sie dziwic wkoncu masz BRC :mrgreen:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

Boggy e36 dzięki!!! to może być to bo po podłączeniu do kompa wyskakuje mi błąd "czujnik położenia walka rozrządu 2" gdzie mogę go szukać??po ostatniej regulacji zwiększył dawkę gazu na jałowym biegu i jak skończył mi się gaz to nawet na benzynie nie chciał utrzymać obrotów!

właśnie dzwoniłem do faceta który zakładał mi gaz i mówił ze pod sondę lambda nic nie jest podłączane w tej sekwencji!jeszcze dzisiaj podjadę podpiąć sie pod kompa ale jak ktoś wie gdzie jest ten czujnik to proszę o pomoc :) z góry dzięki!!!

Opublikowano

Czujnik nr 2 to czujnik położenia wałka wydechowego. ( nr1 to ssącego ).

Pewnie wyskoczył ci błąd "camshaft sensor- aus" ( aus- czyli wychodzący, wydechowy, nr2).

Jest to czujnik który wkrecasz od przodu pod vanosem, ogólnie mówiąc, sam sensor bez zintegrowanego kabla, do którego podpinasz zasilanie.

Nr 5 na schemacie.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DR11&mospid=47552&btnr=11_2170&hg=11&fg=15

Opublikowano
dzieki Ci bardzo :) wlasnie czytam podobne tematy i zapomnialem dodac ze ostatnio mialem rowniez problemy z odpalaniem auta!byc moze wyciek ze zbiorniczka plynu od wspomagania ktory niedawno odkrylem zalal ktorys z tych czujnikow??
Opublikowano

No właśnie był bym zapomniał :duh:

Sprawdź najpierw czy masz kable od czujnika całe, wpiętą dobrze kostkę i to co piszesz z wilgocią.

U mnie na tym właśnie czujniku był rozcięty izolator w którym lecą kabelki (ok.1cm za wtyczką). Jak na moje oko ,nie jest to umyslne rozcięcie, raczej powstałe podczas demontarzu jakiegoś elementu w pobliżu i zachaczeniu o kable.

PS.

Istotne jest też, czy czujnik masz ori czy zamiennik.

Na zamienniku, nawet jeśli będzie nowy, będziesz miał dalej problem.

Opublikowano

czyli musi byc oryginal z BMW??

bylem u gazwonika wgral poczatkowy program a usterka na kompie wyskakuje caly czas ta sama "czujnik polozenia walka rozrzadu 2"!

zaraz to rozbiore i zdemontuje, sprawdze te przewody moze faktycznie cos nie styka bo mialem wymieniany silnik(tamten wytknal noge) i kto wie czy cos przy montazu lub demontazu nie zostalo uszkodzone...byc moze ten czujnik jest nawet z tego silnika ktory kupilem!

dodam ze teraz i na gazie i na benzynie chodzi podobnie tzn faluja obroty i gasnie...

wymontowalem wlasnie ten czujnik chociaz dojscie jest masakryczne :twisted: musze odebrac "górę" od starego silnika od mechanikow zobacze moze tam jest ten czujnik chociaz zastanawiam sie czy jakas wilgoc mogla mu nie zaszkodzic jesli byl na dworze...wszystko zalezy ile bedzie kosztowal nowy...aha wyjety czujnik jest oryginalny a przewody przynajmniej ten odcinek ktory jest widoczny wygladaja dobrze!