Skocz do zawartości

330cd zimny silnik szarpie przy odpalaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam dziwne objaw przy odpalaniu mianowicie gdy odpalan rano i jest zimny silnik to delikatnie szarpie silnik (trzepie sie) pare sek i czasami strzela czarny dym z tlumnika auto to bmw e46 330cd 03r. przebieg 140tys prosze o szybka pomoc czy to moze byc wina swiec ?
Opublikowano (edytowane)

Podłącz do kompa i zobacz czy są jakieś błędy.

Jeżeli to by były świece żarowe lub sterownik to by leciał niebieski dym a nie czarny.

Może wtryski, może zawór EGR.

Czarny dym oznacza że mieszanka paliwowo-powietrzna w cylindrze zawiera zbyt dużo paliwa w stosunku do tlenu.

Edytowane przez matimisztal

Pozdrawiam,

Mateusz

Najnowsze Mapy do Nawigacji 2014

http://chomikuj.pl/MapyNaviBMW

Opublikowano
hmm na początek patrz świece ale przy świecach bardziej siwawy dym się wydobywa, może u Ciebie któryś z wtrysków powoli się przyciera. na początek pod kompa i sprawdź świece i wtryski będziesz coś więcej wiedział. U mnie przy uwalonych dwóch świecach początkowo dawała lekki siwy dym po wymianie świec takiego efektu nie ma. A ten czarny dym leci na wolnych obrotach??
Opublikowano

jak odpowiadałem to nie było posta więc chyba się wstrzeliliśmy z tymi postami :P duchy jakieś!! :

widzisz patrzyłem inne wątki i nie odświerzyłem strony z tematami i dlatego taki zonk.

Ps. nie ściągałem z Twojej wypowiedzi :)

Pozdrawiam

Opublikowano
aha te problemy z odpalaniem ma tylko jak jest zimna tzn po nocy z mrozami np dzis rano bylo tak przy pierwszym odpaleniu silnika pozniej chodzi elegancko
Opublikowano

Czarny dym oznacza że mieszanka paliwowo-powietrzna w cylindrze zawiera zbyt dużo paliwa w stosunku do tlenu.

Czyli pali nie na wszystkie gary, czy to nie może być wina świec?

Będziesz Mógł Więcej