Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za kilka tygodni kończy mi się polisa AC/OC . W ubiegłym roku miałem 10% zniżki i zapłaciłem ok. 10tyś zł za ubezpieczenie. W tym roku będę miał już 20% więc szykuje się nie wiele mniejsza kwota :(

Nie mam nikogo w rodzinie na kogo mógłbym wziąć zniżki, prawo jazdy mam od 2 lat. Jest jakiś sposób aby zapłacić mniejsze ubezpieczenie czy mam już się szykować na wydatek 8-9 tyś zł ? Zastanawiałem się nawet aby nie kupować AC bo skoro przez 2 lata nie ukradli auta to może nie ukradną , ale wolę nie ryzykować ... :roll:

Opublikowano
Realtywnie zaplacisz mnie bo wartosc auta spadla przez ten rok

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy istnieje jakiś sposób, aby szybciej nabić sobie zniżki ?

Dwa sposoby które znam to :

1. Zrobienie prawka jak najwcześniej nawet jeśli nie zamierza się jeździć autem , bo później zniżki są za lata posiadanego prawka, ubezpieczyciel nie wnika czy ktoś ma doświadczenie.

2. Zakup w młodości np. przyczepy za 100zł i ubezpieczanie jej AC/OC , trzymanie gdzieś w stodole no i z roku na rok zdobywamy nowe zniżki.

Irytują mnie zniżki które posiadam (20%) i płacenie 1/9 wartości auta za ubezpieczenie :(

Współwłaściciel ze zniżkami odpada ....

Ktoś zna jakiś sposób ? Czy jeśli będę miał dwa auta i na dwa AC/OC to szybciej nabiję zniżki, czy w mojej sytuacji pozostaje tylko czekać i pluć sobie w brodę, że wcześniej nikt z rodziny nie podpowiedział co zrobić aby w przyszłości płacić mniej ? :(

Opublikowano (edytowane)

Teraz to nic nie zrobisz jedyna opcja to jak maz kogos zaufanego w rodzinie ze znizkami.

Wpisujesz go na wspolwlasciciela i ida jego znizki

ps. ja w wieku 23 lat mam 50% pierwsze auto kupione jako 18 latek zarejestrowane z ojcem na wspolwlasciela czyli liczone bylo 60% znizki i 50 % mojej zwyzki za wiek przed 24 i tak co roku dostawalem 10% co daje to ze po skonczeniu 24 latek bede mial komplet 60% i brak zwyzki :mrgreen:

Edytowane przez M-Technic

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
jak sie boisz tylko kradziezy, to kup polise minicasco,ktora chroni tylko przed kradzieza lub szkoda calkowita. :idea: :mrgreen:
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jest kilka sposobów na tańsze ubezpieczenie. Jeżeli nie masz możliwości dopisania kogoś do pojazdu tak co by z jego zniżek skorzystać, to pozostaje:

1. już wcześniej wspomniane minicasco (PZU lub Allianz) - zapoznaj się tylko z OWU albo wypytaj jakiegoś agenta lub pracownika zakładu ubezpieczeń od jakich zdarzeń chroni a od jakich nie chroni te ubezpieczenie.

2. wprowadzenie udziałów własnych w autocasco - udziały własne mogą obniżyć składkę nawet do 50% składki podstawowej. Należy się oczywiście liczyć z tym, że w przypadku szkody będziesz musiał część szkody ponieść z własnej kieszeni (jednak dalej jest to lepsze rozwiązanie niż całkowity brak AC)

3. podpytać się w jakiejś multiagencji o pakiety i promocje. Ostatnio w PZU dla fur luxusowych jest duża opcji zniżek dodatkowych a np. w PTU masz pakiety które po prostu mordują rynek cenowo :)

4. Jeżeli ktoś z bliskiej rodziny ma firmę to spróbuj się podczepić pod ich ubezpieczenie flotowe - takie rozwiazanie daje się wprowadzić tylko w najbliższej rodzinie i towarzystwa nieczęsto się na to zgadzają, ale może jednak.

5. Policz sobie składki na porównywarkach ubezpieczeniowych - polecam tę na swojej stronie opartą na polisowie. Pamiętaj że porównywarki liczą przybliżone składki i zawsze je trzeba zweryfikować u źródełka

6. Nie wszystkie firmy wymagają udokumentowania zniżek od poprzedniego ubezpieczyciela. Np. w PZU możesz oświadczyć że masz 60% zniżek. Należy się jednak liczyć z tym, że w przypadku szkody i weryfikacji posiadanych zniżek, dopłacisz różnicę

7. Niektóre towarzystwa dają dodatkowe zniżki na ubezpieczenie pojazdu gdy np. ubezpieczysz u nich mieszkanie lub dom za określoną składką -> np. pakiet H7 w Hestii daje do 25% dodatkowej zniżki na pakiet ubezpieczeń samochodu

Opublikowano
a może lepiej zamontowac gps
Opublikowano
yup , dodatkowe zabezpieczenia przeciwkradzieżowe też robią swoje ale każdy ubezpieczyciel ma swoją listę specjalnych zabezpieczeń, które dają dodatkowe zniżki. Nie wiem ile kosztuje zabezpieczenie w postaci GPS'u ale żeby nie wyszło tak, że drożej niż same ubezpieczenie w skali roku :)