Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z przekładnia kierownicza tzn. przekładnia stuka dosc mocno kiedy mam max skrecone kola i jade po nierownej drodze . Kiedy ruszam energicznie kierownica na zgaszonym silniku slychac taki metaliczny stukot . Próbowałem skasować luz sruba regulacyjna , ale kiedy skasowalem luz zacinalo mi kierownice i nie dalo sie jezdzic ... Auto ma przejechane nie cale 180 tys. km. i teraz się zastanawiam co robić regnerować przekladnie czy nie ? Miał ktoś podobny problem ?

Pozdrawiam

Opublikowano
Sprawdz przegub na kolumnie kierowniczej.Jest na forum o tym i poczytaj.

hej

Witaj

Szukałem , ale nie znalazłem . Wysyłałem wiadomość na PW do Ciebie lecz nie dostałem żadnej odpowiedźi bo kiedyś w innym temacie wspominałeś o tym przegubie ale nic konkretnego nie pisałeś który to przegub . Jeśli mozesz to napisz który to przegub na tym schemacie ? http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=NJ51&mospid=47760&btnr=32_1434&hg=32&fg=30 myślałem tez o tym przegubie , ale ten stukot jest bardziej z przekładni . Jest zakręt 90 stopni na drodze z dołkami i przy prędkości ok. 45-50 km/h koła skręcone max . słychać takie głośne stukanie . To samo jest jak silnik jest zgaszony , ruszam energicznie kierownicą małymi ruchami dość mocno stuka tak jakby właśnie z przekładni i teraz nie wiem co mam zrobić regeneracja ? Czy jeździć dalej z tym ?

Pozdrawiam

Opublikowano
Sprawdzałeś kolumne kierowniczą?Częśc numer dwa za trzysta coś $.

hej

Sprawdzałem tylko przeguby na kolumnie lecz nie czułem żadnych stuków , stuki weduług mnie dochodzą z przekładni kierowniczej ... :( . Cześć nr.2 to sam przegub czy on występuje razem z wałkiem ? A jakie objawy były u Ciebie takie jak u mnie ?

Pozdrawiam

Opublikowano
stukało pukało a sie okazało tten przegub

hej

Czyli objawy takie jak u mnie ? a co do tej cześci nr.2 to ona występuje jako cały wałek z przegubem czy tylko przegub ?

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Czy tulejka występuje jako część zamienna? Ile z tym było roboty?

Przekładnie oddałem do regeneracji całkowitej gdzie wymienione zostały tulejki + całe nowe uszczelnienie przekładni . Cena 600 zł i 1,5 roku gwarancji .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy tulejka występuje jako część zamienna? Ile z tym było roboty?

Przekładnie oddałem do regeneracji całkowitej gdzie wymienione zostały tulejki + całe nowe uszczelnienie przekładni . Cena 600 zł i 1,5 roku gwarancji .

gdzie tak tanio? z demontażem i montażem czy bez?

Opublikowano

Witam

Bez demontażu , przekładnie sam zawiozłem do regeneracji . To strona firmy gdzie robiłem .http://maglownica.com.pl/?page=start

• 1 rok później...
Opublikowano
Witam

Problem rozwiązany . Przyczyna stukania - wybita lewa tulejka w przekładni kierowniczej .

Pozdrawiam

Czy miałeś wycieki z przekładni, mam ten sam stukot, ale magiel jest suchutki.Ja mam przebieg 130 tys. i troche mnie to dziwi, pojawil się ten stukot nagle i w te mrozy :(