Skocz do zawartości

SILIK PRZERYWA GDY JEST ZIMNY PO CHWILI JEST JUZ OK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Otóż mam problem tej natury,że kiedy odpalam zimny silnik rano to przez pierwsze półtora minuty silnikiem szarpie jak gdyby nie palił na wszystkie gary i z resztą na pewno tak jest ( R6 3.0 )

faluje i na pewno nie nadaje się wtedy do jazdy. Zanim gdziekolwiek pojadę muszę go trochę potrzymać na 1500obr/min aż się uspokoi ( jak silnik ma ok 15-20 stopni ) i mogę z uśmiechem ruszać w drogę gdyż po tym czasie mój silnik jest wzorem kultury pracy silnika 6cio cylindrowego. :wink:

Czasami zadaje sobie pytanie czy nie czeka mnie remont głowicy czy wałek nie jest wytarty jak wyglądają

gniazda zaworów a może rozrząd już ma swoje lata. dodam też że świeczki są nowe z NGK i kable SENTECHY

i czasami auto lubi samo od siebie zgasnąć jak się nim przejedzie więcej niz 20km w kawałku . Potem musi chwilę

odstać i można jechać dalej , a musi odstać bo od razu nie zapali tylko kręci i śmierdzi beną.. . . tutaj skłaniałbym się do czujnika halla ale czy on jest winien również temu że na zimnym bardzo przerywa tego nie wiem

proszę pomóżcie zakochanemu w siódemce.... :cry:

Opublikowano
Kolego ja pierwsze co bym sprawdził u Ciebie,to luz na zaworach,bo z tego co piszesz,to może go nie być wcale,albo jest zbyt mały.Miałem kiedyś podobny przypadek i okazało się,że nie miałem wcale luzu na zaworach.Pozdrawiam!
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

dzięki z odpowiedź ale nie wiem kompletnie o czym mówisz. . . . :?: chciałbym to sprawdzić ale gdybyś mógł

mi jakoś przybliżyć temat to byłbym ci wdzięczny. . sorki za brak profesjonalizmu :duh: :lol:

Opublikowano

nie ma problemu ;)

na pelnym obc wciskasz jednoczesnie 1000 i chyba 10 pojawia sie napis TEST potem 1 zmieniasz na 03 kod i klikasz S/R pojawia sie zuzycie paliwa na godzine. Liste kodow mozna znalezc w necie. Uwazaj na 21 bo resetuje OBC jezeli dobrze pamietam.

pozdrawiam

Opublikowano

ale moja bunia to 87 rocznik jeszcze totalny golas i jeszcze 3.0. . . mam w miejscu komputerka pok. zegarek . .

Więc sobie chyba nie sprawdzę :cry: