Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Żonowóz w postaci e46 320 turing niestety nie miał chyba najważniejszego dodatku bez którego żona jak i ja obejść się nie możemy ;-) PDC.

Oryginał - kosmiczna cena, allegro - chłam ale z jednym wyjątkiem Valeo pdc (koszt ok 170 pln). Są czarne. Oryginał umiejscowiony jest w listwie w dolnej części zderzaka (nakładka). Koszt w ASO 118 PLN (uwaga na allegro jakiś koleś sprzedaje używki po 150 PLN warto sprawdzać ceny w ASO)

Zakup zrobiony i do roboty.

czujki valeo mają znacznie mniejszą średnicę niż otwory w oryginalnej listwie ale od czego czajnik :-) Odwiedzamy Castorame i kupujemy kawałek węża (chyba 15 mm średnicy ale głowy nie dam), elastyczne osłony na przewody elektryczne (20 mm średnicy) oraz uszczelki węża pralki 3/4. Najpierw demontujemy metalowe klipsy z czujek a potem uszczelka (żeby czujnik nie wpadał do środka) kawałek węża i na to wszystko osłonka (UWAGA: sposób pogrubienia średnicy czujnika - wąż i osłona - dowolny mi tak po prostu podpasowało ale każdemu według woli)

po pogrubieniu średnicy wpychamy w listwę. Ja miałem elektryczny pistolet na klej i opaćkałem wszystko dookoła. Trzyma się jak złoto.

Najtrudniejsze za nami. Reszta według instrukcji doskonale opisanej przez valeo.

Uważam, iż w sumie za 280 PLN mam zestawik wizualnie i użytecznie taki sam jak oryginał.

PS koszty można zminimalizować kupując gorsze czujniki (50-70 PLN)

Polecam

qba

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
idź na stronkę np. imageshack.us i uploaduj fotki, a potem wrzuć odpowiednie linki do posta :)

pozdrawiam

Paweł

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

qba_22 , a skąd brałeś prąd i którędy puściłeś kabel na wyświetlacz (jeżeli takowy to miało)

pozdr

http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1
Opublikowano

Witam

Mój zestaw był bez wyświetlacza.

Po czasie używania uważam, iż sprawuje się doskonale. Brak fałszywych alarmów, dobra reakcja.

Trochę cichy ale cóż

pozdrawiam

qba

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Czy czujniki są aktywne cały czas czy tylko przy wrzuconym wstecznym??

PS w ktorym miejscu instalowałeś beeper

BMW E46 320D 2000r.
Opublikowano

czujki włączają się przy właczeniu wstecznego (prąd ze światła cofania)

beeper przy tylnej szybie - zły wybór strasznie cichy

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Jaki model jest tych czujników? W większości przypadków wymagana jest minimalna odległość od ziemi w granicach 45 cm. A listwa znajduje się dużo niżej niż 40 cm. Jakich dokładnie czujników użyłeś i jak się przez ten czas sprawują. Nie ma fałszywych alarmów?