Skocz do zawartości

[E60 530d] wymiana oleju: przekroczenie "terminu" o 1tys km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Nadszedl czas wymiany oleju, ale z braku czasu i dlugich terminow w serwisach (W-wawa) wciaz jezdze autem, mimo ze komputer pokazuje -900 km dla wymiany oleju. Oczywiscie wymienie go na dniach, ale powiedzcie mi prosze czy moge zrobic jeszcze 500 km w trasie przed "wymiana"? - musze koniecznie gdzies pojechac. Wiem, wiem, niby glupie pytanie i odpowiedz prosta, bo wszedzie mowia i pisza, ze dobry, "swieży" olej to podstawa, ale czy faktycznie dodatkowe 1500 km robi roznice, nawet jesli w tym aucie wymienia sie olej nie co typowe 15-20, ale co 30tys km?

Xentim

Opublikowano
skad wziales dlugie terminy? podjedz do dowolnego warsztatu sieciowego, typu norauto (bo domyslam się, że nie chcesz serwisować E60 u Zdzisia w garażu pod blokiem :mrgreen: ) - wymienią Ci olej od ręki bez czekania, a pewnie nawet bez umawiania wczesniejszego
Opublikowano

Jestem pewien, że dodatkowe 1500 km nie zrobi silnikowi większej różnicy. Ale tak czy inaczej okresy wymian olejowych w BMW są zaprojektowane na dośc długie przebiegi 30-35 kkm więc na Twoim miejscu raczej starałbym sie tego trzymac. Juz lepiej wymienić częściej niż za rzadko. Tym razem już sobie daruj ale następnym razem jeśli wiesz, ze jest u CIebie problem z czasem to zaplanuj to np 2-5 kkm wcześniej.

NIe polecam serwisów typu Norauto czy Favwert. Już lepiej podjedź do punktu wymiany oleju gdzie robia tylko i wyłącznie wymiany.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Wszystko zależy od wielu czynników np. jakości wlanego oleju. W Twoim wypadku 1000km na pewno nie zrobi kolosalnej różnicy lecz na przyszłość staraj się zmieniać olej częściej niż np. zakładane 30.000km. Sam stosuję taką zasadę - staram się wymieniać olej np. co 25.000 km co na pewno nie zaszkodzi a jedynie spodoba się mojemu silnikowi :) Jedna czy druga wymiana może nie przyniesie efektów lecz po dłuższym czasie użytkowania samochodu silnik wynagrodzi Ci żywotnością.