Skocz do zawartości

zawory BMWe30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam taki problem moja Bmw nierówno chodzi poprzedni właściciel mówi że są wypalone zawory,jak sprawdzić czy tak na pewno jest ?
Opublikowano
zdejmij glowice i sie przekonasz :) ewentualnie zmierz kompresje w silniku,

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Pewnie jeździ na gazie już od dłuższego czasu. Częsta przypadłość jeśli gaz nie jest wyregulowany. Najlepiej zdjąć głowicę, bo mierzenia ciśnienia nie musi od razu oznaczać wypalonych zaworów a np. zużyte pierścienie.
Opublikowano
Najlepiej zdjąć głowicę, bo mierzenia ciśnienia nie musi od razu oznaczać wypalonych zaworów a np. zużyte pierścienie.
a nie łatwiej / taniej będzie wykonac próbę olejową zanim zrzuci głowicę?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
A nie znam tej metody i nie za bardzo wiem jak ma to wykazać czy zawory są wypalone??
Opublikowano
Prosta czynnośc, wykonujesz pomiar ciśnienia zapisujesz wyniki ,następnie podajesz strzykawką do cylindra 2-3 ml oleju ( który uszczelni pierścienie powodując wzrost ciśnienia) i znów wykonujesz pomiar zapisujesz i przechodzisz do kolejnego cylindra .Po wykonaniu drugiego pomiaru z użyciem oleju porównujesz wyniki ,jeśli różnica w pomiarze jest 1-2 bary oznacza że słaba jest góra.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
a jak wieksza to znaczy ze pierscienie tez?
Opublikowano
a jak wieksza to znaczy ze pierscienie tez?
dobre pytanie bo nie do końca jasno napisałem :8) Zakładamy że pomiar bez oleju w cylindrze wynosi ( przykładowo oczywiście) 9.5 - 10 - 10 - 10 bar czyli znośnie i bez większych różnic między cylindrami .Po podaniu oleju wyniesie 11,5 - 12 - 12,5 - 11 bar to oznacza że olej uszczelnił pierścienie na tyle że ciśnienie wzrosło względem pierwszego pomiaru jednak na czwartym cylindrze zawory słabo to ciśnienie utrzymują co może świadczyc o tym że przylgnia gniazda zaworowego z grzybkiem jest nadpalona .Mam nadzieję że dosyc zrozumiale to opisałem .Można też po zdemontowaniu wałka celem zamknięcia zaworów wlac olej w podobnej ilości , podac ciśnienie do cylindrów ze sprężarki z manometrem i obserwowac po jakim czasie i na którym cylindrze najszybciej spadnie ale to bardziej pracochłonna metoda .
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
no jest to jakaś metoda, ale najlepiej i dla pewności zdjąć głowicę. Zresztą koszt samej uszczelki pod głowicę nie jest tak duży. No chyba ze nie ma gdzie to zrobić i trzeba dać do mechanika.
Opublikowano
  • Autor
Bmw nigdy nie miało gazu ,jest silne ale silnik nie równo chodzi poprzedni właściciel mówi że to zawory i pierścienie 5 garu
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jak tak mówi właściciel to trzeba zmierzyć ciśnienie na garach. Jeśli poprzedni właściciel ma rację to na tym 5 garze powinno być inne ciśnienie. Ale by na 100 procent i być penym czy to pierścienie czy zawory to trzeba zdjąć głowicę.