Skocz do zawartości

Dziwny, nietypowy problem z centralnym (kluczyk)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pisze w imieniu kolegi.

Samochód to E39 z roku 98, 520 benzyna.

Kluczyk dokladnie taki jak na tym zapozyczonym zdjeciu http://img525.imageshack.us/img525/3483/dsc00385ke8.jpg

Autko posiada centralny, posiada elektryczne 4 szyby, szyby otwieraja i domykaja sie z pilota.

I teraz uwaga. Nagle....autko przestało OTWIERAĆ się z PILOTA (z kluczyka zamyka i otwiera bez problemów) a z pilota tylko ZAMYKA.

Co ciekawe gdy naciskamy przycisk otwierania to w środku zapalają się światełka brakuje tylko tego aby otworzyły się zamki i rygielki wyskoczyły. Problem jest o tyle dziwny... ze gdyby pilot w ogole nie działał, mozna by zacząć od np. baterii a w przypadku kiedy zamyka a nie otwiera - co robic?

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie czasem podobnie sie dzieje z drzwiamu kierowcy.

Ale u mnie pomaga ręczne zamknięcie kluczykiem.

Po otwarciu jest już ok.

To może być wina samych siłowników w zamkach.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
właśnie się mylisz trzeba wymienić baterie i będzie wszystko działało :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie jak siadała bateria to inaczej to wyglądało.

Spadł zasięg kluczyka i jak się zamykało pilotem to natychmiast się samo otwierało ale tylko z przodu.

Ale najpierw się na chwilę zamykało.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

już do tego się przyzwyczaiłem -- >>> raz na kilka miesięcy podchodza i nie moga otworzyć z pilota -- otwieram z zamka i już wszystko działa poprawnie przez następnych kilka miesięcy

(kluczyk jak na zdjęciu)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Ja mam inny problem i niewiem jak to ugrysc.Przyjechałem samochodem do pracy i było wszystko ok samochód jak zwykle zamymałem z pilota i nawet nie przyszło mi do głowy zeby cos było nie tak.Po pracy przychodze i samochód otwarłem z pilota jak zwykle.Po przyjezdzie do domu juz nie mogłem zamknąc z pilota.Pomyslałem ze padła bateria i poszedłem po drugi komplet kluczyków którm zamknąłem samochód.Sprawdziłem w instrukcji jak ewentualnie sie rozbiera i wymienia akumulatorek i tu rozczarowanie bo to jest nie rozbieralne a akumulatorek ładuje sie w czasie jazdy od stacyjki.Ciekawe ze samochod odpalał wiec immobilaizer działał wiec pomyslalem padło cos w elektronice kluczyka i juz.Poszedłem do goscia który dorabia kluczyki i programuje.Sprawdził ze oba kluczyki są sprawne i wysyłają sygnał a kluczyk sie rozprogramował i zrobi to od reki ale zaśpiewał 70 zeta troche drogo.Podziekowałem bo jak zakodowac kluczyk to pisze w instrukci i tak tez zrobiłem.Po powrocie do domu zabrałem sie do dzieła wszystko według instrukcji i... jest zadziałało kluczyk naprawiony a 70 zeta moge przeznaczyc na piwko :lol: Niestety radosc nie trwała długo bo przestał działac drugi kluczyk... :mad2: Pomyslałem ze zakoduje i juz bo wiem jak i tak uczyniłem. Cyk i działa ale znowu ten pierwszy przestał działac... O zgrozo... I tak do dzis mam jeden sprawny. Pytanie do kogos kto miał podobny problem: Dlaczego jak zakoduje jeden kluczyk to drugi przestaje działąc i odwrotnie jak zakoduje sie drugi to ten pierwszy nie działą?

Dzieki z góry za pomoc

Opublikowano
Nie wiem czy programowałeś dwa kluczyki,bo z tego co mi wiadomo trzeba zaprogramować każdy posiadany kluczyk od nowa w ciągu 30 sek.od poprzedniego.Przecież auto programując kluczyk zmienia kody i a by działały dwa,to musisz zrobić to samo z kolejnym,bo poprostu jeden jest na nowym kodzie,a drugi na starym.
niema nic lepszego niż BAWARKA