Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Straszna sprawa: dziś rano odpaliłem auto, odmroziłem szyby (ogrzewaniem), po 10 min odpaliłem wycieraczkę - poszła po szybie masakrycznie wolno (choć śnieg i lód był z niej zeskrobany!), doszła do pionu i finito , ani drgnie!

Zepchnąłem ją ręcznie do pozycji wyjściowej, ale teraz nie pracują!

Żeby było śmieszniej to przy załączeniu dźwigni wycieraczek słychać dokładnie jak silniczek wycieraczek odpala, lecz one same ani drgną!

Ma ktoś pomysł ??

Opublikowano
Jezeli silniczek pracuje to prawdopodobnie cos sie urecilo jesli masz opcje zrobienia tego w wlasnym zakresie to polecam stronke BMW FANS marz tam pelen rysunek i budowe wycieraczek pozdro :8)
Opublikowano
Ech nic ciekawego na tej stronce nie ma - ot kopia realoem. To, że się coś uwaliło lub zblokowało mechanicznie to sam wiem :8) Wypada chyba oddać do jakiegoś mechaniora bo nie mam warunków w tej chwili do grzebania przy tym (słyszałem, że dostać się do tych rzeczy jest ciężko).
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Spadło Ci ramię z zaczepu. Rozbierz podszybie. Zdejmij ramię, na końcu są 2 plastikowe tulejki, włóż koniec ramienia od strony z ktorej się wypielo w imadło ściśnij jakieś 1-2 mm, nasmaruj gniazdo i wciśnij z powrotem. Może być potrzebne malutkie imadło lub klucz żabka. Po tej operacji wszystko powinno działać jak należy.
Bandite Motor Wagen
Opublikowano
Tak jest! Kolega wyżej miał racje! Potwierdzam było tak jak napisał - usunęli mi to w pół godziny w serwisie (nie miałem warunków do tej roboty - brak garażu).
Opublikowano
Pracy jest na jakieś pół godziny, ale mróz nie jest sprzymierzeńcem wiec poszukaj znajomego z garażem i w sobotę przy piwku dacie radę. Kilka spinek na podszybiu, wspomniane wcześniej klucze i będzie po sprawie :)
Bandite Motor Wagen
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Problem wrócił - znów to samo. Po rozebraniu okazało się, że cięgno wycieraczek , zwane także drążkiem napędowym mechanizmu wycieraczek, rozdupczyło się z jednej strony - rozpękła plastikowa końcówka (kulka). Na szczęście cena nowego w ASO to 28,80 zł - pasuje do każdego E34. Tyle dla potomnych :D