Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chce zmienic chlodnice, tylko nie jestem w 100% pewien na jaka.

Po nr VIN wg realoem wychodzi http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HB51&mospid=47370&btnr=17_0099&hg=17&fg=05

Dzis zmierze jaka mam czy sie zgadza z tym co wyrzuca realoem.

Czy moge zalozyc taka ktora nie jest przystosowana pod klime? (klima wczesniej smigala a niebieski korek (chyba tylko od klimatronika) mam zaslepiony, tylko nie wiem czy ma on zwiazek z manualna klima czy tylko z klimatronikiem)

Rozumiem, ze wtedy klima nie bedzie dzialac czy mniej wydajnie czy jak?

Dodatkowo mozna spotkac sie roznymi wymiarami oraz wysokosciami zbiorniczkow.

Nawet jesli np. chcialbym wziac inna niz mam, to czy nie bedzie problemu z mocowaniem.

Do wyboru mam

-bez klimy wymiary rdzenia chłodzącego- 440x320x34

-z klima Wymiary rdzenia (bez obudowy): 520x435x34 mm

-z klima wymiary rdzenia chłodzącego- 520x325x32

i ejszcze pewnie pare innych, albo moze latwiej bedzie po numerze OE dobrac?

Pilne, bo chcialbym zdarzyc zanim mi zamarznie a niedlugo ma byc -20 :)

Pozdrawiam
Opublikowano

Jezeli do tej pory ci sie nie grzal to konkretnie po model bierz jak masz klime czy dziala czy nie to bierz do wersji z klima

Natomiast jesli sie grzal to poprostu jak najwieksza :D

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Jezeli do tej pory ci sie nie grzal to konkretnie po model bierz jak masz klime czy dziala czy nie to bierz do wersji z klima

Natomiast jesli sie grzal to poprostu jak najwieksza :D

Nie grzal sie. Roznica miedzy wersja z klima a bez jest prawie jak druga chlodnica, wiec stad pytanie czy moge wlozyc taka bez a jesli tak to jaka i jakie to ma skutki potem odnosnie samej klimy, nie dziala, dziala gorzej czy jak?

Pozdrawiam
Opublikowano
Zacznie ci sie grzac wersja z klima jest wieksza bo przed soba ma chlodnice klimy Tak najprosciej wytlumaczyc jak wezmiesz ta malutka to wywalaj chlodnice klimy

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

Ok to wezme ta duza, tylko ktora :)

-z klima Wymiary rdzenia (bez obudowy): 520x435x34 mm

-z klima wymiary rdzenia chłodzącego- 520x325x32

?

Klime zamierzam jeszcze uzywac / przerabiac na r134 wiec zostanie :)

Pozdrawiam
Opublikowano
No tez tak sadze, tylko mialem na mysli czy nie ma problemow z montazem jesli np wczesniej byla inna/mniejsza.
jedynym problemem jaki napotkasz będzie tunel doprowadzający powietrze do chłodnicy ,ale wystarczy odciąc dolną częsc ( idącą pod skosem w dół ) i większa chłodnica bez problemu wejdzie .Zakładałem taką w miejsce tej z niższym rdzeniem i po odcięciu wszystko pasuje .Jeszcze jedna istotna sprawa o której pewnie wiesz ale należałoby wspomniec to miejsce na czujnik temperatury cieczy w chłodnicy ,musi byc ponieważ bez niego nie zadziała wentylator chłodnicy .
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam,ja wymianiałem chłodnice w swojej 520 bez klimy,i też miałem do wyboru dwie wielkości - dowiedziałem się,że wszystko zależy,na jaki rynek betka miała iść - kraje gorące -większa , i odwrotnie ,na nasz klimat - mniejsza. Pozdrawiam.