Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Mam pytanko. Moja E36 z motorkiem 1.6 pokazuje mi na swoim komputerku spalanie 13 L i 118 KM co fabrycznie powinno palic do 10 L i miec 105 KM. Mam ja od tygodnia wiec nie wiem, Moze to normalne ze te auta pala tyle w zimie. Mi sie wydaje ze takie spalanie to troszke za duzo na silnik 1.6 nawet jak jest zima i tym bardziej ze krece ja do 2500-3000 obrotow. Czyzby komputerek sie popsul i robil zle pomiary ? czy powinienem pojechac z nia do jakiegos serwisu i podpiac ja do komputera w celu sprawdzenia czy wszyastko jest ok ?

Pozdrawiam

Opublikowano
Zobaczymy na koniec miesiaca jakie poniose koszty tankowania. Wkazdym razie jezeli spalanie faktycznie bedzie spore chyba rozwarze opcje zalozenia LPG sekwencji niestety koszta to ok 2000 zl i z tego co wiem traci sie na mocy a koni mam wystarczajaco i mmniej bym nie chcial. Takie pytanko czy nie lepiej bylo by kupic z jakiegos rozbitka sprawny silnik disla ? np 1.8 z czym sie taka wymiana wiaze ? bo sam silnik to koszt ok 1200 zl tylko ze pozostaje pytanie czy musze wymieniac jeszcze jakies podzespoly ?
Opublikowano
Nie ma diesla 1.8 , jest 1,7 lub 2.5 i nie licz że diesle bmw jeżdżą na kropelce. Zmiana na diesla 1.7 była by jedną z gorszą decyzji jaką można podjąć. Na sekwencji nie tracisz wcale mocy, mi LPG zżera ok 11L w mieszanym. Pb powinno Ci średnio 8 wychodzić, wiadomo że mniej nie spali, silnik słaby a auto parę kg waży.
Opublikowano
1,7 disel nie taka najgorsza jednostka bo 90 konna ale slabsza jak 1,6 benzyna... tyle ze ten disel pali 5-6 litrow. Bede musial sie bardzo mocno zastanowic czy DISEL czy LPG tak jak mowilem zobaczymy na koniec miesiaca jak to spalanie bedzie wygladalo jezeli faktycznie 13 l to zabiore go na komputer bo moze to byc poprostu jakas usterka
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam

Co do spalania wszystko sie wyjasnilo na trasie 8-9 L. (Moze bylo by nawet mniej przy spokojniejszej jezdzie) a w miescie 9-10 bez palenia opon

Opublikowano
A ja sie znowu wypowiem ile mi pali :) no więc w zimę przy dużych mrozach 15.5 litrów mi wypiła.Jak już mrozy zelżały to spalanie spadło do 12.5 litrów.Będe jeszcze pomiary robił jak już sie zrobi naprawde ciepło :) troche nie chce mi sie wierzyć że komuś pali mniej niż 10 litrów w miescie :) ale myśle że te 11 litrów jest realne do zrobienia :)
Opublikowano

Nie tak dawno temu byłem w trasie Glasgow - Londyn gdzie jest 650km.Zalałem pod koreczek i w drogę. Na drogi krajowe nie ma co tu narzekać więc przęcietna prędkość oscylowała 120-140km/g,3 osoby,troche tobołków.2 razy mnie poniosło i poleciałem ok 200km/h ale wiadomo na dłuższe trasy daleko tak nie zajade :) Kiedy zajechałem na miejsce rezerwa zaświeciła się ,a rano kiedy odpalałem jeszcze nie świeciła się więc na kompie pokazywało mi że mam jeszcze 9litrów paliwa.Więc zalałem do pełna i weszlo mi pod korek niecałe 54 litry,co daje mi spalanie na trasie 8.3l.Wydaje mi się że to i tak spoko wynik biorąc pod uwagę że czasem na szerokiej 3pasmowej przepisowo 110km/h nie dało się jechać bo bym usnął więc pozwalałem sobie na jazdę w przedziale 140-160km/h.Starałem się unikać wciskania gwałtownego gazu.

Ostatnio wymieniłem wtryski na różowe z niebieskich.Naprawdę nie mam pojęcia jak to możliwe ale autko żwawiej przyśpiesza ,spalanie jest mniejsze . Żona i pasażerka mi świadkiem.Pojechałem wczoraj zawieść na lotnisko znajomą i wskazówkę miałem lekko nad rezerwą.Dzień wcześniej tankowałem dokładnie 10 litrów a w baku miałem -jak komp pokazywał ok 4.5 litra. Nie byłem pewny czy obrócę więc pomyślałem że sobie zaleje w Edenburgu. I w drogę, jade i tak jade i na trasie cisne ok 130-150km/h .Spalanie na kompie pokazuje mi poniżej 7 litrów. Nie wiem oco kaman mówię pewnie coś zwalone i sprawdzam ciągle ile mam w zbiorniku paliwa. Sprawdzałem nawet pomiar ekonomizera z komputerem i dane dokładnie sie pokrywają. Ja mam wskaźniki w Milach więc jak komputer pokazywał mi 9l/100 to ekonomizer na zegarach ma mieć 30mil/4.5l z racji tego że galon to 4.5 litrów więć 9l na 60mil czyli 100km.Spalanie zeszło max do 6.6 na trasie .Zaznaczam że gaz naprawdę lekko był naciskany,auta nie trzeba było sie prosić aby przyśpieszał. Zajechałem na danym paliwie tam i do domu.Wskazówka po wyłaczeniu i załączeniu zapłonu zatrzymała się na ostatniej kresce ,czyli prawie pustym baku.na kompie pokazało 3,5litra że zostało. Nie twierdzę że pokazał mi idealnie ale nawet po obliczeniach wychodzi mi spalanie poniżej 7 litrów.W momencie kiedy była równa lub nawierzchnia lekko z górki wiadomo ujmowałem gazu.Jak na 2.5 litra myślę że wynik jest świetny,jechałem na oponach 205/60/15.

http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
  • 1 miesiąc temu...