Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://bmwfans.info/parts/catalog/E87/5-doors/Europe/120d-M47N2/LHD/N/2005/june/browse/heater_and_air_conditioning/electric_parts_for_heater/

czy ktoś może wie jak rozebrać nagrzewnicę, bez rozbierania połowy wnętrza aby uzyskac stan widoczny na rysunku - tzn wycjągnąć element oznaczony nr 1 - ten okrągły wiatraczek

będę wdzięczny za pilną odp

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawa jest banalna. Odkręcamy dolną obudowę deski rozdzielczej od strony pasażera ( 2 wkręty torx). Odłączamy kostkę z przewodem i delikatnie odciągamy występ zabezpieczający i przekręcamy obudowę wentylatora. Powinna wypaść w dół. Ostrożnie z występem zabezpieczającym bo łatwo go ułamać. Mój opis nie jest zbyt obrazowy , ale jak odkręcisz dolną obudowę deski to sam zobaczysz co zrobić dalej.
Opublikowano
wielkie dzięki - wyciągnąłem oczywiścei urwałem to zabezpieczenie i musze zawiesc do przyklejenia :(
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie musisz tego robic jest też tam miejsce na zabezpieczenie wkrętem. Ja też po kolejnym wymontowaniu w celu dezynfekcji parownika urwałem ten zaczep i okazało się że można zablokować także za pomocą wkręta.
Opublikowano
Nie musisz tego robic jest też tam miejsce na zabezpieczenie wkrętem. Ja też po kolejnym wymontowaniu w celu dezynfekcji parownika urwałem ten zaczep i okazało się że można zablokować także za pomocą wkręta.

faktycznie jest tam jakiś otwór - rozumiem że mam wkręcić w niego wkręt i juz ?

Opublikowano

W jakim celu wyciągasz wentylator ? masz z nim problem?

U mnie wentylator popiskuje jak sie nagrzeje czy można go jakoś naprawić czy wymienić na nowy ,według

opisu demontażu jak powyżej wychodzi że nie jest to skomplikowana operacja a w warsztacie straszono mnie

że trzeba wywalać prawie całą deske!!

Opublikowano
W jakim celu wyciągasz wentylator ? masz z nim problem?

U mnie wentylator popiskuje jak sie nagrzeje czy można go jakoś naprawić czy wymienić na nowy ,według

opisu demontażu jak powyżej wychodzi że nie jest to skomplikowana operacja a w warsztacie straszono mnie

że trzeba wywalać prawie całą deske!!

ja po rozebraniu znalazlem w swoim pare małych listków i kawałek jakiejś izolacji z przwodu - rozbierałem bo mi coś brzęczało - prosta sprawa ja to robiłem to 5 min po ciemku na parkingu i dlatego zerwałem zabezpieczenie :( nic nie trzeba rozbierać poza osłoną i odchyleniem nawiewu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak wcześniej pisałem po wymontowaniu silnika z turbiną jest dobry dostęp do parownika w celu odgrzybiania.
  • 2 tygodnie później...