Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

jestem nowy na forum,wiec przepraszam z góry za błędy z mojej strony.... :D

PAnowie i Panie zamierzam zakupi BMW jak w temacie czy moglibyście mi doradzi na co zwróci uwagę podczas zakupu???

MAm na oku pewien egzemplarz z 95roku z silnikiem 3.0V8 i zastanawiam się nad założeniem do niego jakiejś dobrej instalacji gazowej,moglibyście doradzić jakaś dobra firmę???Zastanawiam się także jak się zachowuje taki silnik w gazie,czy nie ma żadnych kłopotów w późniejszej eksploatacji???

Opublikowano

Witam,

Na pierwszą część pytania można by odpowiedzieć tendencyjnie a mianowicie podczas zakupu musisz zwracać uwagę na wszystko.... A tak poważnie jeżeli wcześniej miałeś już BMW serii 7 to pewnie wiesz jak wygląda ogólna sytuacja z tymi samochodami(nie oznacza to oczywiście czegoś negatywnego), jeśli nie to pozwolę Ci naświetlić kilka pewnie oczywistych ale czasami niedopowiedzianych spraw:

- części to BMW serii 7 to zazwyczaj oryginały, zamienniki zazwyczaj dalece odbiegają od minimalnego poziomu jaki powinny reprezentować (mowa to o zamiennikach nieznanego pochodzenia), a co się z tym wiąże ich cena nie jest najniższa. Nieznaczy to iż w sprzedaży masz tylko części jednego producenta a jedynie, iż części dobrej jakości posiadają odpowiednią cenę. Bywają części które można dostać jedynie w serwisie a to również kosztuje...

- czasami z pozoru błacha sprawa znaczy wada czy uszkodzenie wiąże się z wymianą lub naprawą kilku elementów a to kosztuje...

- silnik 3,0... za chwilkę będziesz chciał 3,5 a później 4,0 albo lepiej 4,4 (najprawdopodobniej najlepszy silnik benzynowy w e38). Apetyt na paliwo bardzo podobny a różnica w osiągach odczuwalna. Spalanie tego ostatniego: miasto 13,5 do 18,0l trasa 8,5 do 12,0l w silniku 3,0 bardzo podobne.

- instalacja gazowa... ilu użytkowników tyle opinii, jednak w silnikach o dużych pojemnościach i dość zaawansowanej technologii (przyznać trzeba iż inni producenci dopiero w ostatnich latach zbliżają się do silników BMW z tamtych lat...) instalacje nie spisują się najlepiej, a koszt w granicach 4000-7000 PLN. Większość z osób które spotkałem na pytanie czy zadowolony jest z gazu odpowiadali "tak..., ale drugi raz bym nie założył". Dodatkowo można przejrzeć ogłoszenia: "sprzedam e38 z trzy miesięczną instalacją gazową na gwarancji". Powinno dać do myślenia....

To tyle z informacji na "nie" dla 3.0l, a na tak:

- niezapomniane wrażenia z jazdy. BMW to nie Opel Insignia 2,0l turbo (ostatnio takim się poruszałem)...lub inny "podobny". Osiągi niby przyzwoite jak na opla 7,6 do 100 ale spalanie w trasie przy jeździe 150-170 w okolicach 11,5 - 12,0 l/100km. Tyle to i BMW spali, miasto do 18 (podobnie jak w BMW) z tą różnicą, że silnik w BMW powyżej 4000 obr/min nie wyje jakby resztki sił wykrzesał dzięki turbinie... Generalnie w bawarce im wyżej tym przyjemniej dla ucha :)

- komfort podczas jazdy - wiele samochodów nowych uważanych za "limuzyny" w obecnych czasach nie dorównuje komfortem e38

- wyposażenie samochodu - wielu dealerów obecnie w swoich nowych samochodach w pakiecie dodatkowym nie posiada takiego wyposażenia jak e38, które zapewne chcesz kupić...

Podsumowując dobrze zabrać ze sobą kogoś kto miał lub ma już taki samochód (lub samochód BMW z tym silnikiem) i pewnie będzie wiedział na co zwrócić uwagę lub co może budzić wątpliwości. Być może w pobliżu Twojego miejsca zamieszania znajduje się mechanik który może wpiąć kompa i sprawdzić podstawowe rzeczy. I kończą moją wypowiedź pewnie kilku kolegów z forum, którzy znają się lepiej na mechanice w najbliższym czasie napisze Ci co najlepiej sprawdzić jednak jest to temat rzeka i można by po kolei analizować każdą rzecz... Moi zdaniem samochód powinien robić pierwsze dobre wrażenie - podobnie jak i jego właściciel, nikt nie powinien robić kłopotów gdybyś chciał go wpiąć do kompa i sprawdzić, ewentualnie podjechać na stację kontroli pojazdów i sprawdzić zawieszenie - ewentualne wycieki. Jeśli się nie zgadzają powinniśmy się zastanowić co mają do ukrycia.

Mam nadzieje że pomoże Ci to w zakupie samochodu choć o drobinę i pamiętaj kto złapie "bakcyla" BMW nie chce już zmieniać na nic innego nawet jak to czasami kosztuje więcej niż się spodziewaliśmy ;)

Pozdrawiam

Opublikowano
Dzieki bardzo,za pomoc,ale chodziło mi bardziej o wady typowe dla tego modelu auta,czy są w ogóle takie????