Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

w moim aucie (2004rok) mam z tyłu korbki, chciałbym założyć elektrykę. Co będę potrzebować?

Z dawcy zdobędę przełączniki przód, przełączniki tył, wiązki, sterowniki elektryczne tył.

Czy coś jeszcze jest potrzebne ? czy montaż jest plug&play ? czy jest jakiś moduł / sterownik szyb który też trzeba zmienić, przeprogramować?

z góry dzięki za pomoc

Opublikowano

ten plastik kolo lewarka skrzyni,masz dwa przyciski,potrzebujesz cztery.

co zrobisz z tylnymi boczkami drzwi? wykrecisz korby :wink: :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sylwo, wywalenie korbek i wstawienie zaślepek to najmniejszy problem, trzpień na korbkę przecież idzie out, a szykowną zaślepkę nie trudno dostać.

Szczególnie, jeśli boczki kolega ma czarne (?). Tak samo z podmianką przycisków i ramki. Nie wiem jednak, czy łatwo będzie spasować nowe siłowniki

po rozwierceniu nitów w stelażach cięgien manualnych.

ASO oferowało swego czasu komplet części na dokładkę szyb el. na tył, ale już go nie ma w ofercie. W każdym razie jakaś instrukcja krok po kroku powinna jeszcze istnieć. Może ktoś z forumowiczów posiada.

A całą operację zacznij od sprawdzenia, czy masz może poprowadzone wiązki do tylnych drzwi. Spotkałem się z opiniami, że mogą być, chociaż ja w mojej byłej nie miałem i na wiele bym nie liczył. Niemniej od tego zacznij.

Opublikowano
boczki i tak trafią do tapicera więc to nie problem. Licze się z tym ze trzeba będzie ciągnąc wiązki. Czego się boje to kwestia modułów itp czy nie trzeba np zmieniać modułu komfortu . Czy będą pasowały mocowania w drzwiach ? Czy czekają mnie inne problemy z elektryką , np dokładanie dodatkowych bezpieczników itp
Opublikowano

modol napewno musisz wymienic bo ten co masz obsluguje tylko przednie drzwi a co za tym idzie napewno programowanie nowego modulu do twojego auta :)

modol :arrow: modul

Opublikowano
czy moduł dotyczy tylko szyb, jak to jest? bo jeżeli nie tylko szyby to ryzykuje zmieniając że "coś: stracę. Da sie podłączyć obchodząc moduł komfortu? wiem że tracę domykanie na 1 klik i z pilota, ale czy będzie działać?
Opublikowano

Generalnie modul hehehhee juz poprawnie :P jest odpowiedzialny za cos takiego jak : oswietlenie w srodku , wycieraczki , centralny zamek i pewnie szereg innych rzeczy . jezeli miales wczesniej tylko elektryczne szyby z przodu to ow modul ma tylko dwa przekazniki odpowiedzialne za otwieranie i za zamykanie szyb. jezeli chcialbys to zrobic tak jak w orginale to mosialbys wymienic ten modul na taki ktory obsluguje 4 elektryczne szyby :) no i trzebabylbyloby go zaprogramowac do Twojego auta ( chodzi o to zebyby tworzyl calosc z Twoim autkiem ) dobry elektryk lub ASO.

Da sie to zrobic w prostrzy sposob a mianowicie nie wymieniasz tej ramki z przyciskami ktora masz przy lewarku zmiany biegow , tylko dokupujesz przelaczniki otwierania szyb ktore byly montowane w e46 330 w tylnych drzwiach ( byc moze w innych modelach tez ) do tego uniwersalny zestaw szyb elektrycznych z allegro i montujesz hehehe :)

ps nikt nie musi wiedziesz ze to nie jest orginal hehehhehe

Opublikowano

na pewno będę trzymać się oryginału. Zamówiłem już ramkę ozdobną po pełną elektryke szyb w moim kolorze . Teraz jeszcze kupie przełączniki od kolegi który wysłał mi pw :wink: i podnośniki z wiązkami.

Moduł komfortu tutaj zdania są podzielone, jedni mówią że wystarczy przeprogramować inni że trzeba zmienić, okaże się.

Macie jakiś pomysł na zaślepki zanim auto trafi do tapicera? ja myślałem nad maskownicami głośników od hk . Pod kolor będą i zasłonią co nieco, gorzej będzie to zamocować.

• 6 lat później...
Opublikowano

Witam mam problem.

Dolozylem silowniki z tylu w compactcie zasilane podpiolem do modulu ale teraz mam problem z przelacznikami przy lewarku biegow. Pojedyncze przełączniki miały 4 piny a podwójne maja ich 6 i gdzie wpiac te dodatkowe na pewno pod moduł ale w które piny?