Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, po przejrzeniu wszelkich podobnych postów nie znalazłem odpowiedzi na mój problem związany z hamulcami w e36. Odkąd kupiłem e36 (93rok, 318i) wciąż mam słabe hamulce. Po wymianie płynu, klocków hamulce wciąż były bardzo słabe. Trzeba bylo cisnąć w pedał a samochod watpliwie hamował. Z większej prędkości i nagłym hamowaniem od razu włączał sie abs mimo ze ślisko nie było a ta prędkość to 45km/h. Wymieniłem pompkę hamulcową na drugą. Używaną. Nic nie pomogło. Nie trzymała ciśnienia. Wymieniałem na kolejną pompkę. Też używaną bo są tanie około 50 zł na allegro. Hamulce jakby lepsze ale pedał trzeba wciskać głęboko i tak jak przy innych autach przy delikatnym wduszeniu hamulca auto wyhamowuje tak w tym trzeba mocno dusić pedał żeby hamowała i brak reakcji hamulców na delkatne wduszenie. Zastanawiam sie czy to pompka hamulcowa czy moze cos innego? Nowa kosztuje pare grosze wiec wole miec przekonanie ze to wlasniewina pompki. Prosze o rade.
Opublikowano

Witam

A próbowałeś zreanimować pompkę za pomocą zestawu naprawczego (kilka uszczelek)?? Wyeliminowałeś możliwość wycieku? A jak przedstawia się poziom płynu? Sprawdź też serwo no i o-ring między serwem i pompą...

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

probowalem reanimowac ale zestawu naprawczego nie da rady dostac! normalnie sie najezdzielm za tym ze hoho. ale wstawilem jakies inne dopasowane oringi do pompy ale one sie zbyt szybko zuzywaly i nie zdawaly examinu hamulce wciaz byly slabe a oringi sie rozlatywaly. w sumie nigdy serwa nie sprawdzalem pod tym katem zawsze sadzilem ze to problem pompy. ale po dwukrotne wymianie zglupialem (wlasciwie wymianialem za uzywane). sproboje z tym wspomaganiem cos wymyslic.

czy pompa i serwo sa ze soba powiazane jakos numerycznie albo czy w innym aucie mlodszym mozna zaryzykowac stwierdzenie ze pompa i serwo bedzie pasowac do auta starszego? tj te pompki wizualnie wygladaja tak samo ale czy mechanicznie beda spelniac swoja funkcje?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
To na pewno sprawa z abs'em. Pompa jest ok. Sprawa tkwi w czujnikach. Źle czytają. Ale kontrolka abs'u sie nie pali. kiedys wymienialem jeden walniety czujnik ale koles na diagnostyce powiedzial ze mogl byc inne produkcji co oryginalny i moze zle czytac.