Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przymierzam się do zakupu łańcuchów śniegowych . Czy ktoś jakieś poleca. Czy lepiej kupić na 4 koła czy wystarczy na tylną oś .

temat przenosze do dzialu felgi i opony.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Łańcuchy zaklada się na oś napędzaną, albo 2 jak się ma 4x4 ;)

Wybór producentów jest szeroki, proponuję nie przepłacać, mam od 4-5 lat, co roku jeżdżę na narty i ani razu nie zakładałem :P poza garażem dla treningu :mrgreen:

Zwróć uwagę na grubość "oczka" (9 albo 12mm) oraz kształt łańcuchów po założeniu na koło- wybieraj "w romb" a nie szczebelkowy, gdyż zapewniają lepsze trzymanie boczne.

pozdrawiam

Paweł

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kup zimówi i nie kombinuj,

od dawien dawna wiadomo, że USA to głupi kraj :D

Wynalazek taki można sobie podarować :lol: :lol: :lol:

Pzdr.

Twoje poglądy na temat mieszkańców innego kraju zachowaj proszę dla siebie... Na przyszłość żebyś pamiętał o tym dostajesz pamiątkę

Opublikowano
ta skarpeta fajny patent, a nie spada ci podczas jazdy ani sie nie rwie? chyba tez takie cos sobie zafunduje bo musze w tym roku kupic albo lancuchy albo...

Nie spada w trakcie jazdy, jest samocentrujaca, nie mozesz z tym jezdzic szybciej niz 35mph. Nie jest to cos co zakladasz na poczatku zimy i zdejmujesz na wiosne. Mozna z tym tylko jezdzic po drodze na ktorej znajduje sie snieg i lod. Wiele razy jest po prostu tak ze spada snieg i zalezy ci na tym aby dojechac do domu wiec temu to ma glownie sluzyc. Cos jak kolo zapasowe. Latwo sie zdejmuje i latwo zaklada bez podnoszenia samochodu i odkrecania kol.

Opublikowano
a masz doswiadczenie w jezdzie na lancuchach? tak porownujac? mi glownie potrzeba w gory jak jade, w alpach sa drogi gdzie bez lancuchow nie wpuszcza, jak tuv to opisal to chyba z tym tez co? czy na duza ilosc sniegu lancuchy lepsze jednak? zalezy mi na opinii kogos kto uzywal i to i to bo producent to napisze ze tym i naksiezyc sie dojedzie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czasy łańcuchów zakładanych na zdjęte koło albo najeżdzanych już dawno minęły :lol: Choć prawdą jest, że nie unikniesz ubrudzenia rąk/ubrania przy ich zakładaniu. Ciekawe jak ta pończocha sprawuje się w zimowych górskich warunkach. Lukasz- czy ją się tak po prostu naciąga na koło czy jest tam z tyłu jakiś element mocująco-naciągający?

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Lukasz- czy ją się tak po prostu naciąga na koło czy jest tam z tyłu jakiś element mocująco-naciągający?

Cos jak naciagajaca sie gumka. Jak spadnie snieg i bede mial je na kolach to porobie troche zdjec.

Norwegowie to madrzy ludzie skoro wymyslili taki "wynalazek" :lol:

Opublikowano

Norwegia no mądry kraj i tam ludzie jeżdżą na kolcach.

Lepiej zainwestować w dobre łańcuchy, które w montażu są banalnie proste, nawet dla Polaków :lol: :lol: i same się naciągają, ale wiadomo lepiej zrobić sobie kilka prób na sucho w garażu przed wyjechaniem w góry.

A swoją drogą kolego zaa wielkie wody, dlaczego łańcuchy nie do BMW? Rozwiń swoją myśl, bardzo mnie to zaciekawiło.

I tak jeszcze na koniec konkluzja, że lepiej kupić dobre opony zimowe niż skapretę zakładać na koła letnie :D

Opublikowano
odgrzeje troche kotleta, sluchajcie a jak wyglada sprawa jesli chodzi o miejsca z nakazem jazdy na lancuchach? w alpach jest pare miejsc gdzie nei wpuszcza za szlaban bez lancuchow, jak ze 'skarpeta' podjade to mnie nie wysmieja ?:Dchyba jak ma certyfikat tuv to raczej nie co , choc sam nie wiem. chyba kupie sobie dla testu te skarpety i dla bezpieczenstwa pozycze od ojca lancuchy w razie niemca:D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ile takie skarpety kosztują?

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Tak to wyglada po zalozeniu na kolo

IHMO wygląda to tak, że lepiej już kupić zimówki :wink:

Pozdrawiam

Opublikowano

IHMO wygląda to tak, że lepiej już kupić zimówki :wink:

Nie ma watpliwosci co do tego.

Ma to dzialac raczej jako kolo zapasowe a nie jako opona zimowa. W moim przypadku wyglada to tak:

-Jest styczen, zima, mroz, piekna sloneczna pogoda, suche asfaltowe drogi.

-Wyjezdzam rano do pracy samochodem w ktorym zainstalowane sa niskoprofilowe, letnie opony

-Nagle w srodku dnia przychodzi burza sniezna, duze opady sniegu, drogowcy nie nadarzaja z odsniezaniem drog

-Samochod stoi uziemiony na parkingu a ja zastanawiam sie jak dojechac do domu po kilkucentymetrowej warstwie sniegu lezacej wokolo

-Kto probowal jezdzic tylnonapedowym samochodem z automatyczna skrzynia biegow na letnich, zalozmy zjezdzonych oponach Pzero Nero to wie o czym pisze

-Pomimo najwiekszych staran samochod nie jest w stanie sie uciagnac po plaskim terenie nie wspominajac o lekkich podjazdach

-W takim przypadku z pomoca przychodzi "skarpeta"

-W kilka minut zakladam na kola i bezproblemowo dojezdzam do domu

-Zdejmuje, myje, susze, wkladam do bagaznika i czekam na kolejna anomalie pogodowa :)

Opublikowano

To kolego chyba sam ludzi w błąd wprowadziłeś z tą 'skarpetą'. Bo jak widać ten wynalazek tak naprawdę nadaje się do niczego.

Jeśli ktoś wybiera się w Alpy to tylko i wyłącznie łańcuchy i oczywiście zimowe opony. Te obowiązkowo.

I oczekuję na odpowiedź dlaczego NIE łańcuchy w BMW?

Pzdr.

Opublikowano
a czemu lancuchy nie do bmw?

Mowa oczywiscie o konwencjonalnych lancuchach takich jak te:

http://www.box.sosnowiec.pl/grafika/artik_transport_m.gif

a nie wynalazki podobne do czegos takiego:

http://www.box.sosnowiec.pl/grafika/spikes_spider_d.jpg

Dlaczego konwencjonalne lancuchy nie do BMW ? Powodow jest cala masa. Nie chce mi sie ich wszystkich wymieniac.

- nie w kazdym miejscu na ziemi sa legalne

- co stanie sie gdy taki lancuch peknie i zacznie szlifowac nadkole od wewnatrz?

- jaki wplyw ma lancuch na sama opone nie powoduje w niej wzerow ktore po zdjeciu lancuchow staja sie odczuwalne podczas szybkiej jazdy?

- czy aby na pewno nie rysuja felg?

- nie wyobrazam sobie e46 (sport package) z 4 doroslymi osobami wewnatrz i zalozonymi lancuchami na tylnich kolach - czy bede ocieraly a moze jednak nie?

IHMO lepiej wiec miec jest dobre zimowe opony a lancuchy zostawic uzytkownikom UAZ-ow.

Tak jak nie popieram lancuchow na kolach, tak samo nie popieram bagaznikow dachowych, hakow holowniczych, przyczep, lawet , workow z cementem w bagazniku, choinek na dachu etc

Opublikowano
a czemu lancuchy nie do bmw?

Dlaczego konwencjonalne lancuchy nie do BMW ? Powodow jest cala masa. Nie chce mi sie ich wszystkich wymieniac.

- co stanie sie gdy taki lancuch peknie i zacznie szlifowac nadkole od wewnatrz?

- jaki wplyw ma lancuch na sama opone nie powoduje w niej wzerow ktore po zdjeciu lancuchow staja sie odczuwalne podczas szybkiej jazdy?

- czy aby na pewno nie rysuja felg?

- nie wyobrazam sobie e46 (sport package) z 4 doroslymi osobami wewnatrz i zalozonymi lancuchami na tylnich kolach - czy bede ocieraly a moze jednak nie?

IHMO lepiej wiec miec jest dobre zimowe opony a lancuchy zostawic uzytkownikom UAZ-ow.

Tak jak nie popieram lancuchow na kolach, tak samo nie popieram bagaznikow dachowych, hakow holowniczych, przyczep, lawet , workow z cementem w bagazniku, choinek na dachu etc

> LOL <

moze nie wymyslaj wlasnych filozofii na temat ich stosowania. mega żal :D

lancuch nie jest zastepstwem zimowych opon, to po pierwsze, i tu juz chyba twoje teorie biora w leb, patrzac po tym co piszesz

nie wyobrazasz sobiebo beda ocieraly :D :D :D :D to wyobraz sobie e12 na lancuchach, z rodzina na pokladzie, ciagnace przyczepe kempingowa, jakby mi sie chcialo poswiecic pare h na przewertowanie strychu to moze i zdjecia bym wrzucil, ale pewnie nadal bys 'nie popieral' :D

twoje wyobrazenia nie maja wiele wspolnego z rzeczywistoscia.

precyzyjne okreslenie :D wiekszosc zakazow jak i nakazow stosowania lancuchow, sa zbiezne ze zdrowym rozsadkiem (zapewne sa od tego odstepstwa w jakichs 'miejscach na ziemi').. a zakazy wynikaja jedynie z tego, ze znalazlyby sie glaby, ktore by na byle spadnietym sniegu jezdzily w nich po miastach niszczac nawierzchnie, albo wyjezdzajac z zasp na odsniezana droge by ich nie zdejmowali.

• 3 tygodnie później...