Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam. Chcialem sie was poradzic i bardzo licze ze mi rozjasnicie troche! Otoz planuje zakup auta Bmw e46 328 badz 325 tak do 35tys.

Przesiadam sie z Bmw e36 316.

Chce sie dowiedziec ile rzeczywiscie spali mi 328! gdyz od tego uzaleniam swoj zakup. Moja jazda to okolo 17km do pracy w jedna strone.

raczej jazda ciagla bez korkow itp. Przemieszcam sie po malutkim miasteczku i tak jak pisalem praktycznie nie stoje w korkach. Ile moze spalic mi ten motor.!? Dodam ze nie paluje auta tylko krece max do 3-3,5tys obrotow.

Boje sie spalania tego samochodu ze wyjdzie mi 13-14 litrow a na to niestety nie bedze mnie stac.

CHce poznac wasze opinie , najlepiej tych co posiadaja te motory. Czy BMW e46 jest oszczedniejsze niz 328 e36?

Jesli spalanie ma wygladac na poziomie 13 litrow bede zmuszony kupic diesla. BARDZO PROSZE O porady oraz sugestie.

Opublikowano

Witam

W E46 możesz mieć ciut niższe spalanie niż w E36, gdyż silniki E46 są nowsze i mają podwójny VANOS, który wpływa na spalanie. Szukaj manuala, gdyż automatem nigdy nie osiągniesz tak niskiego wyniku jak manualem. Jeśli tylko umiesz się gładko obchodzić z autem i znasz choć podstawy ecodriving'u to powinieneś się spokojnie mieścić w granicach 10l w jeździe mieszanej. Przy odpowiednim traktowaniu duże silniki potrafią być zadziwiająco ekonomiczne.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

potwierdzam.

przy jezdzie, o której pisałeś, a nawet dynamiczniejszej, bez czestego stawania na swiatlach spokojnie w 10 powinienes sie zmiescic. Kolega bax jezdzi w podobnych warunkach, o ktorych pisales i jemu srednie spalanie nie przekracza 10 l . moje srednie jest w granicach 11. a jezdzac po i w okolicach aglomeracji poznanskiej spala mi ok. 12. w trasie ok. 9. a oboje z Baxem mamy 3 litrowki.

• 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
WItam. Chcialem sie was poradzic i bardzo licze ze mi rozjasnicie troche! Otoz planuje zakup auta Bmw e46 328 badz 325 tak do 35tys.

Przesiadam sie z Bmw e36 316.

Chce sie dowiedziec ile rzeczywiscie spali mi 328! gdyz od tego uzaleniam swoj zakup. Moja jazda to okolo 17km do pracy w jedna strone.

raczej jazda ciagla bez korkow itp. Przemieszcam sie po malutkim miasteczku i tak jak pisalem praktycznie nie stoje w korkach. Ile moze spalic mi ten motor.!? Dodam ze nie paluje auta tylko krece max do 3-3,5tys obrotow.

Boje sie spalania tego samochodu ze wyjdzie mi 13-14 litrow a na to niestety nie bedze mnie stac.

CHce poznac wasze opinie , najlepiej tych co posiadaja te motory. Czy BMW e46 jest oszczedniejsze niz 328 e36?

Jesli spalanie ma wygladac na poziomie 13 litrow bede zmuszony kupic diesla. BARDZO PROSZE O porady oraz sugestie.

W takich warunkach, jak nie bedziesz ostro cisnął spalanie wyniesie ok. 12 litrów/100 km.

E46 z jednej strony ma nowoczesniejszy silnik niz 328 e36 - ale z drugiej jest spoooro cięższe....

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...