Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam...

jest troche na forum o niedziałających wentylatorach od klimy, nasz problem polega na tym że wentylator działa cąły czas po przekręceniu zapłonu (nieważne czy jest klima włączona czy nie). Co odpowiada za włanczanie się tego wentylatora ?? -klima nabita-

druga sprawa to control panel raz dzaiła raz nie jak przestanie działać to trzeba go wyjąc, odpiąć niebieską -dużą- kostkę, podłączyć spowrotem i gra... Czy te panele są awaryjne ?? czy może te dwie usterki są zesobą powiązane i jedno jest efektem drugiego ??

dodam że jak działa panel to klima chodzi i chłodzi

a paneel mam taki http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=57534353

Opublikowano
witam...

druga sprawa to control panel raz dzaiła raz nie jak przestanie działać to trzeba go wyjąc, odpiąć niebieską -dużą- kostkę, podłączyć spowrotem i gra... Czy te panele są awaryjne ?? czy może te dwie usterki są zesobą powiązane i jedno jest efektem drugiego ??

Witam!

Problemy z panelem klimatronika to norma w tym modelu. Bylo juz wiele razy na forum, u mnie pomoglo to:

http://www.macadamizer.com/bmwfix.html

Co do wentylatora, to niestety nie przygladalem sie jak jest u mnie. Jak nie zapomne to dzis spojrze.

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano
co do wentylatora to masz pewnie uszkodzony czujnik albo temperatury wody ,albo (co bardziej prawdopodobne) czujnik ciśnienia w układzie klimatyzacji
Opublikowano

jutro posprawdzam czujniki i napisze co i jak ...

co do panela to dzisiaj się nim troche bawiłem i wygląda na to że coś jest nie tak z tym niebieskim gniazdem poprawiłem luty, poczyściłem bolce i efekt jest taki że jak się porusza kostką to albo panel działa albo nie -- wystarczy jakiś wertep i klima potrafi zgasnąć... wygląda to na pęgniętą scieżke pod gniazdem (po drugirj stronie płytki wszystko ok)

z tymi kondesatorkami to chyba jak panel się cyklicznie włancza i wyłancza albo nie reaguje na klawisze (chyba że źle doczytałem :))

PS @BartekCh napisz jakie miałeś objawy że pomógł sposób z dołożeniem kondensatora

Opublikowano

PS @BartekCh napisz jakie miałeś objawy że pomógł sposób z dołożeniem kondensatora

U mnie panel raz dzialal, raz nie. Zwykle bylo to tak, ze na poczatku jazdy bylo ok, a po chwili wyswietlacz przygasal i przyciski stawaly sie nieaktywne, lub wylaczal sie wogole. Zauwazylem tez zaleznosc od temperatury, bo jak auto bylo mocno nagrzane, to nie chcialo zaskoczyc od razu.

Kondensator przelutowywal mi kolega, za pierwszym razem nie pomoglo, za drugim podgrzal z obu stron plytki i juz jest ok.

Pozdrawiam,

Bartek

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

tak sie zastanawiam czy można na krótko jakośklime podłączyć omijajac kontrol panel np koło spręzarki ... co by pozwoliło djagnozwać usterke... moż ktoś to robił?

Pozdrawiam

kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5